Åtta av tio svenskar: Tanken på pizza gör oss lyckliga

Nyårsdagen är för alla pizzafantaster mest känd som den internationella pizzadagen. Åtta av tio svenskar säger sig bli lyckliga bara av tanken på pizza, enligt en undersökning som Onlinepizza låtit göra.
19 december, 2017

Söndagar är generellt sett veckans stora pizzadag. Men sedan ungefär ett decennium tillbaka har nyårsdagen blivit synonymt med den stora pizzadagen i Sverige.

Enligt sajten Onlinepizza ökar försäljningen dramatiskt just på nyårsdagen.

Inför årets stora pizzahögtid har företaget tagit tempen på svenskarnas pizzavanor.

Läs också: Nu kommer julbordspizzan – med prinskorv, julskinka och köttbullar

Enligt undersökningen uppgav åtta av tio svarande att bara tanken på pizza gjorde dem lyckliga. De allra flesta, två av tre, valde att förtära sin pizza framför tv:n. En av tre tyckte också att det var lämpligt att bära mjukiskläder när det vankas pizza.

Och enligt etnologen Charlotte Hagström är det svårt att hitta någon djupare mening eller historisk kopplingen mellan nyårsdagen och pizza. Hon drar snarare bekvämlighetskortet.

– Det är bra mat när man är bakfull, om man ska vara riktigt krass. Och så är det skönt att slippa laga maten själv. Många lägger ner mycket tid på sina nyårsmiddagar och är trötta dagen efter, sa hon till Sydsvenskan 2015.

Om undersökningen

Totalt har 2 371 respondenter deltagit i undersökning.

Av dessa var 45,5 procent kvinnor, 53 procent män och 1,5 procent identifierade sig varken som kvinna eller man.

De svarande var 16 år eller äldre. Majoriteten var dock i åldrarna 18 till 25 år (32 procent) och 26 till 35 år (29 procent).

Källa: Onlinepizza

Foto Anja Forsnor

Artikeln publicerades först på Allers.