Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Ätbar adventskalender – så gör du den själv!

25 nov, 2020 
AvRedaktionen ELLE
AvJenny Norberg
Ätbar adventskalender.
24 godsaker du enkelt kan laga – och njuta av fram till jul! Ge bort eller behåll själv!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Orientaliskt glubbelBrand logo
Orientaliskt glubbel

Väntan på jul kan vara nog så lång, så varför inte njuta av varje dag inför den med en egen hemmagjord och ätbar adventskalender? Lyxa till det med chokladbräck, konfekt, granola, småkakor och dryck – här är 24 små succérecept till din kalender.

Inte alltför svåra eller tar för lång tid – tanken är att stanna upp i stunden och njuta precis just nu. Gör till dig själv eller ge bort till någon kär!

(Och om du inte orkar fixa en kalender själv har vi såklart också samlat de bästa adventskalendrarna med något ätbart bakom luckan!)

Ätbar adventskalender.
Ätbar, lyxig och lättlagad adventskalender!

1 december

Mandelchoklad

Blanda mandelsplitter i smält mörk choklad. Dela i små munsbitar och låt stelna på ett ark smörpapper.

Annons

2 december

Kryddblandning med julsmak

Blanda 2 msk malen kanel med 1/2 tsk fint riven muskotnöt, 2 tsk malen ingefära, 2 tsk malen kryddpeppar, 2 tsk stött nejlika och 2 tsk stött stjärnanis.

3 december

Randiga kakor

Smält vit choklad och dekorera en sats pepparkakor med vackra ränder. aka dessförinnan gärna in mandelflagor i pepparkaksdegen så får du extra lyxiga kakor.

4 december

Julens granola

Tillsätt julkryddor som kanel, kardemumma och lite muskot i din hemgjorda granola.

5 december

Chokladbräck med polkakross

Bred ut smält choklad på ett ark bakplåtspapper och strö krossad polka över. Bryt i mindre bitar.

6 december

Kryddiga snapsen

Lägg tunna skivor blodapelsinskal (med lite fruktkött kvar) ett par vaniljstänger och stjärnanis i en ren liten flaska och fyll upp med okryddat brännvin eller vodka.

7 december

Dadelkonfekt

Kärna ur dadlar och fyll dem med lite mandelmassa. Doppa dadlarna i smält choklad och garnera med hackade nötter.

Annons

8 december

Chokladbollsmix

Blanda 2 dl havregryn, 1 dl florsocker och 3 msk kakao i en glasburk. Skriv: “Tillsätt 50 g mjukt smör” på en lapp och bind ett fint band runt.

9 december

Med stråk av svärta

Smaksätt mandelmassa med lite lakritspulver. Rulla kulor och doppa i smält vit choklad

10 december

Till ditt hjärta

Dekorera färdiga hjärtformade pepparkakor med smält choklad och fäst torkade blommor i chokladen.

11 december

Säg det med citrus

Bind ett snöre runt en vacker vinterapelsin. Stoppa eventuellt i nejlikor för extra doft.

12 december

Choklad på sked

Fyll en sked, gärna en gammal silversked, med smält choklad och dekorera med hackade nötter och lite vit choklad. Bara att röra ner i en kopp varm mjölk.

Ärbar adventskalender
Marmelad, småkakor och cakepops – att njuta av innan jul!

13 december

Till luciamorgonens risgrynsgröt

Blanda socker och kanel och fyll en liten burk med lock.

Annons

14 december

Sött som honung

Rosta nötter i en torr panna och ringla honung över. Vänd runt så nötterna täcks av honung. Låt svalna på bakplåtspapper.

15 december

Till julbrunchen

Fyll sma glasburkar med fikonmarmelad, spetsa den med lite portvin, ror om. Perfekt till julens ostar.

16 december

Karleksdroppar

Smalt 100 g av din favoritchoklad och blanda ner en handfull notter. Lat stelna pa bakplatspapper.

17 december

Kryddan i tillvaron

Hacka farsk rosmarin mycket fint och blanda med samma mangd havssalt. Lat blandningen torka pa en plat i ugnen vid 120° i 30 minuter.

18 december

Livet pa en pinne

Rulla kulor av mandelmassa och tra upp pa trapinnar. Doppa i smalt vit choklad och stro guldstrossel over.

19 december

Chokladcrunch

Vand ner cornflakes i smalt choklad, klicka upp pa bakplatspapper och lat stelna.

20 december

Gloggkompisar

Fyll en pase med en mix av russin och mandlar. Knyt ihop med ett vackert band.

Annons

21 december

Lyxgodis

Blanda ner grovhackade pistaschnotter och kanderat apelsinskal i smalt vit choklad. Skeda upp och lat stelna pa smorpapper.

22 december

Till ostbrickan

Fyll ett glas med flytande honung, valnotter och soltorkade tranbar

23 december

Julig testund

Fyll en fin tesil med julte, toppad med extra blomsterstrossel. Nu ar den redo att sattas ner i en kopp med hett vatten.

24 december

Julkakor i stapel

Stapla nagra smakakor pa hojden och knyt ett vackert sidenband runtom.

av Emma Martiny foto Winnie Methmann

Läs mer:

Ätbara julklappar – 6 favoriter!

6 ätbara presenter att göra själv

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons