Asiatisk lax med krispigt grönt
03 sep, 2025
Superenkel asiatisk lax med massa goda krispiga grönsaker som sköter sig själv i ugnen. Ät som den är eller servera med ris.
Annons
Asiatisk lax med krispigt grönt
Superenkel rätt som kan ätas som den är men också serveras med ris eller nudlar.
Annons
4 portioner
Tid: 30 minuter + tid i ugnen
Du behöver:
250 g sparrisbroccoli
1 knippe salladslök
4 små pak choi
1 msk olivolja
600 g färsk laxfilé, utan skinn och ben
Marinad:
3 cm färsk ingefära
1 dl soja
1 tsk strösocker
2 tsk sesamolja
3 msk sesamfrön
1 msk neutral olja
Salt
Till servering:
2 nävar färsk koriander
1 msk sesamfrön
1 lime, skivad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°. Dela sparrisbroccolin på längden om den är tjock. Skär av roten på salladslöken och dela löken på mitten, spara några gröna blad till servering. Skär pak choi i halvor eller kvartar.
- Ringla lite olja i en form och bred ut alla grönsaker i ett enda lager.
- Skär laxen i grova bitar och fördela dem på grönsakerna.
- Marinad: Skala ingefäran och finriv den. Blanda ingefäran med soja, socker, sesamolja och sesamfrön.
- Bred ut marinaden över fisken och grönsakerna. Ringla över lite olja och strö över salt.
- Knyckla ihop en bit bakplåtspapper och blöt det. Lägg pappret över formen med grönsakerna och fisken – detta ger lite ånga så att rätten inte blir torr.
- Ugnsrosta allt i 15–18 minuter, eller tills fisken är genomstekt och grönsakerna är möra.
- Fördela de sparade salladslöksbladen, plockad koriander och sesamfrön över rätten, lägg på limeskivor och servera direkt.
Foto: Columbus Leth
Annons