Årets matbluff 2016 – här är finalisterna

18 jan, 2017 
Mandelpepparkakor utan mandel och bearnaisesås utan smör? Här är produkterna som är finalister i "Årets matbluff".
Annons

Äkta vara har utsett fem produkter som är finalister i ”Årets matbluff”. Vilken produkt som vinner, och därmed är årets mest vilseledande produkt, får de svenska konsumenterna rösta fram.

Förra året var det Valios laktosfria kefir som röstades fram till årets mest vilseledande produkt. Då hade företaget samma produkt i förpackningarna för laktosfri och vanlig kefir, men den laktosfria kostade fem kronor mer.

Fyra av fem finalister 2015 finns inte längre kvar på butikshyllorna i den form de var när de nominerades förra året.

I år är det följande produkter som är nominerade:

arets-matbluff-2016

1. Eriks Bearnaise Tryffel

Eriks Bearnaise Tryffel.
Eriks Bearnaise Tryffel.

Stjärnkocken Erik Lallerstedts sås innehåller 0,005 procent tryffel och enligt Äkta varas beräkningar används i så fall en normalstortryffel på 50 gram till ett ton av såsen. Tryffelsmaken kommer i stället från aromämne och dessutom är såsen gjord helt utan smör – en självklar komponent i bearnaisesåsen.

Annons

2. Fjällbrynt Messmör Lingon

Fjällbrynt Messmör Lingon.
Fjällbrynt Messmör Lingon.

I detta messmör som säljs med texten ”med smak av lingon” och med flera lingon på förpackningen finns det dock inga riktiga lingon. Enligt innehållsförteckningen finns det i stället ”arom”, det vill säga syntetiskt framställda smakämnen.

3. Loka Crush Hallon

Loka Crush Hallon.
Loka Crush Hallon.

Den här drycken har haft två olika etiketter under årets lopp. Först pryddes flaskan av en bild med hallon och några andra frukter. Intill fanns ordet ”hallon och 14 procent”, vilket inte syftade till hallon utan till fruktjuicen i drycken. Egentligen innehåller drycken endast 0,3 procent hallon och den större delen av juicen kommer från päron och äpple medan smaken skapats med aromer. Den senare varianten av etiketten har procenthalten 15 och ordet hallon på olika håll, men nu föreställer bilden istället endast hallon och inte de andra ingående frukterna.

Annons

4. Annas mandelpepparkakor

Annas mandelpepparkakor.
Annas mandelpepparkakor.

Annas mandelpepparkakor kan innehålla spår av mandel. Men någon riktig mandel innehåller de inte, enligt Äkta vara. Trots det finns det bilder på mandlar på förpackningen. Mandelsmaken har i stället skapats med aromer, trots att pepparkakorna tidigare år innehållit mandel.

5. Knorr mörk oxbuljong

Knorr mörk oxbuljong.
Knorr mörk oxbuljong.

Denna buljong kallar Äkta vara för en smakförstärkare, snarare än just buljong. Avkoket av oxkött och oxben utgör endast 2,1 procent och de dominerande ingredienserna är salt, tillsatser med smakförstärkande effekt och jästextrakt. Proteinhalten och näringsinnehållet är betydligt lägre än hos en riktig buljong.

Annons

Du kan gå in och rösta på ”Årets matbluff” och läsa mer här.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons
Innehåller annonslänkar