Vinnaren av Årets Konditor 2017 – se bakverken här!

Kalle Bengtsson är Årets Konditor 2017.

Kalle Bengtsson, 33, från Göteborg är vinnaren av den prestigefyllda baktävlingen Årets Konditor 2017 och därmed Svensk Mästare för professionella konditorer.
18 oktober, 2017

Finalen av Årets Konditor 2017 gick av stapeln den 13 oktober på Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm. Under två intensiva dagar tävlade landets främsta konditorer om att vinna den åtråvärda titeln.

Tävlingen bestod av tre delmoment; en tårta med minst tre våningar, tre sorters petit four och ett hemligt moment. Årets tema var ”natur” och den som imponerade mest på juryn var Kalle Bengtsson, 33, från Göteborg.

Vill inspirera unga i branschen

– Otroligt roligt och hedrande! Min största utmaning under finalen var att hinna med allt. Och det blev riktigt svettigt i slutet. Tiden bara sprang iväg. Men allt flöt på bra och de olika momenten satt. Mitt jobb påverkas mycket av dagsformen, men idag satt verkligen allt. Jag hoppas att mina framgångar kan innebära att unga i branschen inspireras – och känner att även de kan gå långt. För det kan de. Det finns så många talanger där ute. Och fler ska vi bli, säger Kalle.

Förutom att Kalle kan titulera sig Årets Konditor 2017 och Svensk Mästare i konditori vinner han även ett stipendium på 40 000 kr.

Kalles vinnarbakverk:

Kalle Bengtssons vinnartårta "Insjön".

Kalle Bengtssons vinnartårta ”Insjön”.

Tårta

Insjön: Granolabotten fylld med vanilj-och blåbärsbavaroise, blåbär- och flädergelé, citronkräm med brynt smör. Glaserad med blåbärsglaze och dekorerad med en elegant trollslända i socker.

Petit fourer:

Svamp: Fylld med bland annat citron och brynt smörkräm. Doppad i citronjuice och vit choklad. Bakelsen efterliknade en svamp och hatten var gjord i choklad.

Skogshallon: Hallonknäck som bas med ett chokladlöv ovanpå. Toppad med hallonkräm, hallonpannacotta och ett hallon fyllt med nyponroskräm. Dekorerad med kvistar av choklad.

Näckros: Svartvinbärskaka fylld med svartvinäbärsgelé dekorerad med maräng, choklad och yuzukräm föreställande en näckrosblomma.

Bakelse:

Stenen: Pecannötsmousse fylld med bland annat marsipan, brownie och havtornskola. Dekorerad med tunnskurna chokladsnurror, brynt mandelmassa, inkokt havtorn och krasse i form av en björkstubbe.

Läs också: Forskare: Därför får du alltid plats med efterrätt

Kalle Bengtssons vinnande petit fourer och bakelse.

Kalle Bengtssons vinnande petit fourer och bakelse.