Årets kokbok 2025 är korad – här är vinnaren
Cajsa Warg-priset och utmärkelsen Årets kokbok 2025 gick till krögarna Adam Dahlberg och Albin Wessman med kokboken Solen, utgiven på Norstedts förlag. Adam och Albin tog emot priset den 10 november på en ceremoni på Spritmuseum i Stockholm.
– Känslan nu är helt overklig. Solen är vår första kokbok och bara att få sammanfatta vår mat och det vi gör på restaurangen har varit en fantastisk resa att dela med alla som har varit inblandade. Att dessutom få ett erkännande som Cajsa Warg-priset är helt underbart, säger Adam Dahlberg.
Solen är en kokbok som låter läsaren följa med på en luststyrd gastronomisk upptäcktsfärd. Recepten i boken är grundade i de rätter som serveras på restaurangen och inspirerade av det författarna kallar ”solens kök”, bland annat Los Angeles, Istanbul och Neapel.
– Visst har vi en Michelinstjärna men man kan aldrig få nog av priser. Litteraturvärlden är också helt ny mark för oss. Vi är väldigt stolta och det känns enormt roligt att få titulera sig Årets kokbok. Tack!, kommenterar Albin Wessman.
De fem finalisterna – Karin Lei med Chopstick Stories, Leo Lahti med Handbok i sprit och drinkar, Jennifer Jansson med Gottigheter – en kokbok till, Jonas Cramby med Chili + Umami och Adam Dahlberg & Albin Wessman med Solen – hade utsetts efter en gedigen urvalsprocess varpå en finaljury, där ELLE mat & vins editionschef Jenny Norberg var en av jurymedlemmarna, utsåg en vinnare.
– Solen är verkligen en unik kokbok som tillför något nytt. Den är en fin förlängning av restaurangens uttryck och smakpalett och är charmigt nyskapande och befriande överraskande i sina matkreationer. En värdig vinnare!, konstaterar hon.
Utöver äran så belönades Adam och Albin med 100 000 kr, specialdesignade Cajsa Warg-bokstöd och en exklusiv frukostservis från keramikern Andrea Tsang som blivit världskänd för sina produkters medverkan i tv-serien The Bear. Bakom Cajsa Warg-priset står föreningen Livsmedelsföretagen.

