Vad är aquafaba och hur använder man det?

Aquafaba är spadet från kikärtor och bönor.

Kikärtsspad, även kallat aquafaba, är ett vegetariskt alternativ till ägg och kan användas i till exempel veganska maränger och majonnäs. Här berättar vi mer!
18 februari, 2018

Aquafaba är latin och står kort och gott för ”vatten och bönor”. Det är alltså spadet kikärtor ligger i som just nu används flitigt i vegansk matlagning. Så sluta upp med att hälla ut det och börja använda det till att göra till exempel äggfria maränger eller vegansk majonnäs istället.

Hur använder man aquafaba?

När vätskan vispas hårt omvandlas den efter en stund till ett vitt skum, inte helt olikt vispad äggvita. Det kan också användas på samma sätt, både i tillagad och rå form.

Att använda aquafaba är en relativt nytt. Så sent som 2014 sägs det att en fransk kock experimenterade med spad från konserverade grönsaker i jakten på ett äggsubstitut. Nyheten spred sig sedan via bloggar och YouTube och veganer världen över hurrade.

Aquafaba är helt veganskt, kalorisnålt och glutenfritt. Vätskan dock fattig på mineraler, vitaminer eller protein, så framför allt används det för veganer och allergiker som ett substitut för ägg i alla dess former.

Recept på maränger och majonnäs med aquafaba.

Äggfria maränger och veganska majonnäs med aquafaba.

Äggfria maränger och veganska majonnäs med aquafaba.