Äppelkaka med valnötter och kaffesmörkräm
31 aug, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Vår saftiga äppelkaka med valnötter görs med en fluffig smörkräm på toppen. En kaka som är både festlig och tjusig!
Annons
Äppelkaka med valnötter och kaffesmörkräm
Saftig och kryddig äppelkaka med fluffig smörkräm med smak av kaffe.
Annons
8 portioner
Tid: 30 minuter + tid i ugn
Du behöver:
125 g smör
3 ägg
130 g (1 ½ dl) strösocker
130 g (1 ¾ dl) farinsocker
200 g (3 1/³ dl) vetemjöl
2 ½ tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
½ tsk mald kryddnejlika
1 tsk bakpulver
2 äpplen
50 g valnötter
Kaffesmörkräm:
100 g smör, rumsvarmt
200 g (3 1/3 dl) florsocker
2 tsk snabbkaffepulver
2 tsk kokhett vatten
Till servering:
25 g valnötter
Ev strössel med karamellsmak
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175° och klä en avlång form, ca 25 x 11 cm, med bakplåtspapper.
- Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg och socker luftigt. Tillsätt det smälta smöret och vispa ihop. Blanda mjöl, kryddor och bakpulver i en skål och rör ner.
- Skölj äpplena, riv dem grovt. Krossa valnötterna lätt. Vänd ner rivet äpple och nötter i smeten. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna på galler.
- Kaffesmörkräm: Vispa smöret ljust med elvisp i ca 2 minuter. Tillsätt florsockret, lite i taget, och fortsätt vispa till en tjock smörkräm. Lös upp kaffepulvret i det heta vattnet, låt svalna och vispa ner i krämen.
- Häll smörkrämen i en spritspåse och spritsa kakan. Toppa med grovhackade valnötter och eventuellt strössel.
Foto: Betina Hastoft
Annons