Äppelkaka med kolasås och havrecrunch

Recept på äppelkaka med kolasås och havrecrunch

Stine Christiansen
Vår maxade äppelkaka har en tunn kakbotten och knaprig havrecrunch, sen toppas hela kalaset med kolasås!
06 september, 2022
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommar
1:37

Efter reklamen: 3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommar

(1:37)

Slå på ljud

Äppelkaka med kolasås och havrecrunch

Maxat gott med tunn kakbotten, knaprig topping och så kolasås som kronan på verket.

Så gör du äppelkaka med kolasås och havrecrunch
Stine Christiansen

8 portioner

Du behöver:

120 g smör
50 g (½ dl) socker
¼ tsk salt
125 g (2 dl) vetemjöl

Äppelfyllning:

4 stora äpplen
40 g (¾ dl) vetemjöl
40 g (½ dl) strösocker
1 tsk malen kanel
¼ tsk malen muskotnöt

Havrecrunch:

80 g (2 dl) havregryn
140 g (1 ¾ dl) farinsocker
1 tsk kanel
60 g (1 dl) vetemjöl
¼ tsk salt
60 g mandel
120 g smör

Kolasås:

150 g (1 ½ dl) strösocker
70 g smör
¾ dl vispgrädde

Tarte tatin – äppelkakan som bakas uppochner

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160°. Klä en form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret, blanda ner socker och salt. Tillsätt mjöl och rör till en jämn smet, bred ut i formen och förgrädda 15 minuter.
  3. Äppelfyllning: Skala äpplena och skär dem i ½ cm tjocka klyftor. Blanda mjöl, socker, kanel och muskot i en skål och vänd ner äpplena. Lägg dem på den förgräddade kakbotten, tryck ner dem litegrann.
  4. Havrecrunch: Blanda havregryn, farinsocker, kanel, mjöl och salt. Hacka mandlarna grovt och vänd ner dem. Skär smöret i tärningar och arbeta ner dem. Fördela ovanpå äpplen/kakbotten i formen. Grädda i 175° i 30–35 minuter. Låt svalna lite och skär i bitar.
  5. Kolasås: Smält sockret i en tjockbottnad kastrull under omrörning. Tillsätt smör och rör tills det smält. Tillsätt grädden och låt puttra i 1 minut, häll upp i en kanna och servera till kakan.

Foto: Stine Christiansen