Äppelkaka med kardemumma och mandel

Recept på äppelkaka med kardemumma och mandel

Sugen på att baka? Denna äppelkaka med kardemumma och mandel är den perfekta höstefterrätten.
17 september, 2019

6–8 bitar

Härligt knäckig och lite seg kaka som har strykande åtgång.

Du behöver:

75 g smör

1 tsk kardemummakärnor

2 ägg

2 1/2 dl socker

1 krm vaniljpulver

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 krm salt

2–3 äpplen

1/2 dl mandel

2 msk smör, till formen

1/2–1 dl kokos, till formen

Till servering:

Grädde eller vaniljglass

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt det bli gyllene.
  2. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Vispa ägg, socker och vanilj pösigt.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, salt och hälften av kardemumman. Rör ner smöret i äggsmeten och vänd därefter i mjölblandningen.
  4. Smöra en form, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant, och bröa den med riven kokos. Häll smeten i formen.
  5. Skär äpplena i tunna klyftor och arrangera dem i ett fint mönster.
  6. Strö resten av kardemumman över kakan. Hacka mandeln grovt och strö även den över kakan.
  7. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Kakan ska vara lite kladdig och seg.
  8. Servera med grädde eller vaniljglass.
Recept på äppelkaka med kardemumma och mandel

Äppelkaka med kardemumma och mandel.

Av: Anne Wendt/Söderberg Agentur

Foto: Lisa Björner

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: