Äppelkaka med kardemumma och mandel
- AvRedaktionen
Sugen på att baka? Denna äppelkaka med kardemumma och mandel är den perfekta höstefterrätten.
6–8 bitar
Härligt knäckig och lite seg kaka som har strykande åtgång.
Du behöver:
75 g smör
1 tsk kardemummakärnor
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 krm vaniljpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2–3 äpplen
1/2 dl mandel
2 msk smör, till formen
1/2–1 dl kokos, till formen
Till servering:
Grädde eller vaniljglass
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt det bli gyllene.
- Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Vispa ägg, socker och vanilj pösigt.
- Blanda mjöl, bakpulver, salt och hälften av kardemumman. Rör ner smöret i äggsmeten och vänd därefter i mjölblandningen.
- Smöra en form, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant, och bröa den med riven kokos. Häll smeten i formen.
- Skär äpplena i tunna klyftor och arrangera dem i ett fint mönster.
- Strö resten av kardemumman över kakan. Hacka mandeln grovt och strö även den över kakan.
- Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Kakan ska vara lite kladdig och seg.
- Servera med grädde eller vaniljglass.
Av: Anne Wendt/Söderberg Agentur
Foto: Lisa Björner