Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Vintips till middagen Kräftskiva Restaurangtips

Äppel­­crumble-­rutor med ­karamellchoklad

01 sep, 2025
AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på äppelcrumble-rutor med karamellchoklad
Försvinnande goda äppelcrumble-rutor med karamellchoklad, kanske lika bra att baka dubbel sats direkt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Chokladgröt toppad med rostade mandlar och smörögaBrand logo
Chokladgröt toppad med rostade mandlar och smöröga

Äppel­­crumble-­rutor med ­karamellchoklad

Hittar du inte karamellchoklad går det bra med vit choklad.

Annons

8 bitar

Tid: 35 minuter + tid i ugn

Du behöver:

Stekta äpplen:

2 äpplen
2 tsk smör
2 msk strösocker
1 tsk mald kanel

Crumble:

200 g (3 1/3 dl) vetemjöl
75 g (2 dl) havregryn
125 g (1½ dl) strösocker
½ tsk vaniljsocker
1 nypa salt
175 g kallt smör
25 g mandelspån

Till servering:

50 g blond choklad (karamell)

Gör så här:

  1. Skölj äpplena och skär dem i små tärningar. Smält smöret i en stekpanna och stek äpplen, socker och kanel på medelvärme i 3–4 minuter tills de är gyllene och lätt karamelliserade. Ta pannan från värmen och låt äpplena svalna.
  2. Crumble: Blanda mjöl, havregryn, socker, vanilj och salt i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen till en grov smuldeg. Dela degen i två lika stora delar.
  3. Sätt ugnen på 200° och klä en form, ca 20 × 20 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut halva smuldegen i formen till en jämn botten. Förgrädda bottnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna något.
  4. Bred ut de avsvalnade stekta äpplena över bottnen. Smula över resten av degen och strö mandelspån ovanpå. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter tills kakan är gyllene. Låt svalna helt på galler.
  5. Skär kakan i avlånga bitar. Smällt karamellchokladen över vattenbad och ringla över rutorna. Låt stelna innan servering.
Så gör du den klassiska drinken Espresso MartiniBrand logo
Så gör du den klassiska drinken Espresso Martini

Foto: Betina Hastoft

Annons