Äppelcrumble-rutor med karamellchoklad
01 sep, 2025
AvGitte Heidi Rasmussen
Försvinnande goda äppelcrumble-rutor med karamellchoklad, kanske lika bra att baka dubbel sats direkt!
Annons
Äppelcrumble-rutor med karamellchoklad
Hittar du inte karamellchoklad går det bra med vit choklad.
Annons
8 bitar
Tid: 35 minuter + tid i ugn
Du behöver:
Stekta äpplen:
2 äpplen
2 tsk smör
2 msk strösocker
1 tsk mald kanel
Crumble:
200 g (3 1/3 dl) vetemjöl
75 g (2 dl) havregryn
125 g (1½ dl) strösocker
½ tsk vaniljsocker
1 nypa salt
175 g kallt smör
25 g mandelspån
Till servering:
50 g blond choklad (karamell)
Gör så här:
- Skölj äpplena och skär dem i små tärningar. Smält smöret i en stekpanna och stek äpplen, socker och kanel på medelvärme i 3–4 minuter tills de är gyllene och lätt karamelliserade. Ta pannan från värmen och låt äpplena svalna.
- Crumble: Blanda mjöl, havregryn, socker, vanilj och salt i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen till en grov smuldeg. Dela degen i två lika stora delar.
- Sätt ugnen på 200° och klä en form, ca 20 × 20 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut halva smuldegen i formen till en jämn botten. Förgrädda bottnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna något.
- Bred ut de avsvalnade stekta äpplena över bottnen. Smula över resten av degen och strö mandelspån ovanpå. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter tills kakan är gyllene. Låt svalna helt på galler.
- Skär kakan i avlånga bitar. Smällt karamellchokladen över vattenbad och ringla över rutorna. Låt stelna innan servering.
Foto: Betina Hastoft
Annons