Anja Forsnor: Så gör du PERFEKTA smoothies

Ständigt hyllad, älskad och alltid lika aktuell i hälsosvängen. Om du, som jag, redan är smoothie-frälst vet du precis vad jag pratar om. Den bästa frukosten den där stressiga morgonen, perfekt att ta med på språng och packa ner i picknick-korgen och ta med till stranden.
18 augusti, 2018
1:56

Efter reklamen: 5 smoothies som tar dig genom dagen

(1:56)

Smoothies går att variera i all oändlighet och man får användning för den där bruna bananen och all frukt och grönt som börjar bli dålig. Och det är kanske det bästa ju med smoothies, man kan verkligen mixa ner det mesta. Man behöver inte följa något recept när det kommer till smoothies, det gäller bara att få in tänket. Först och främst – en bra mixer, någon vätska, lite frukt och lite grönt.

Den lite tjockare smoothien äter jag gärna med sked toppat med granola och färska bär (hej smoothiebowl!) och den lite tunnare är perfekt att hälla i en flaska och ta med som mellis på jobbet. Har man grönsaksskeptiker i familjen (kommer i både stora och små format) så kan man lätt smyga ner lite bladgrönsaker, en avokado eller lite ärtor i sin smoothie utan att de märker det. Som att hälla i sig en sallad, redan till frukost!

Här är mina 8 bästa tips för perfekta smoothies:

1. En bra bas

Börja med någon form av vätska, t.ex. vatten, mandelmjölk, havremjölk, kokosmjölk, kokosvatten eller juice för lite mer smak. Använd mindre vätska när du gör en smoothie bowl och ha istället avokado, fryst banan eller yoghurt som bas.

2. Tänk i färgskala

Håll dig till ingredienser i samma färgskala – det både blir godare och ser mer aptitligt ut. Exempelvis passar grönt och gult bra ihop som banan, mango, spenat, citron och ingefära. Rosa, rött och blått passar bra t.ex. hallon, blåbär och jordgubb. Kan låta fånigt, men det funkar verkligen.

3. Mer mättnad

Mixa ner havregryn, müsli, chiafrön, proteinpulver, frön, nötsmör, nötter eller ett ägg för en mer mättande smoothie.

4. Boosta med superpulver

Superpulver och alger som gurkmeja, moringa, spirulina, caja och chlorella i din smoothie ger dig en riktig näringsboost.

5. Ta vara på allt

Förutom att alltid ha frysta bär, avokado och spenat i frysen så brukar jag frysa in frukt som banan, ananas och mango när den börjar bli övermogen. Bara att skala, skiva ner i påsar och ta fram när det är smoothie-tajm!

6. Smaksätt med kryddor

Lek runt med smakerna och tillsätt kanel, kardemumma, citron, ingefära, kakao, jordnötssmör eller dadlar för olika karaktär.

7. Använd grönsaker

Jag mixar gärna ner grönsaker i min smoothie, favoriterna är avokado, bladspenat, grönkål, gurka, selleri, ärtor och broccoli.

8. Mixern är A och O

Investera i en rejäl mixer som klarar att mixa is, frysta bär och fryst frukt. Jag använder min mixer dagligen och tricket är att alltid låta den stå framme på köksbänken, så den verkligen används.

Här är 3 enkla recept på smoothies

Med valfri mjölk och lite bär kan man alltid mixa ihop en snabb och god smoothie, trots att tiden är knapp.

SMOOTHIE MED KOKOSMJÖLK, JORDGUBBAR OCH KANEL
1 glas

2 dl kokosmjölk

1 dl frysta jordgubbar

1 tsk malen kanel

½ tsk vaniljpulver

SMOOTHIE MED KOKOSMJÖLK, MANGO, BANAN OCH KOKOS
1 glas

2 dl kokosmjölk

1 banan

1 dl fryst mango

1 tsk riven kokos

SMOOTHIE MED HAVRE, BANAN OCH JORDNÖTSSMÖR
1 glas

2 dl havremjölk

1 banan

1 msk jordnötssmör

½ dl havregryn

½ tsk vaniljpulver

Fler smoothierecept av Anja hittar du här

foto Hanna Skoog, Charlotte Gawell