Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Amarettopannacotta med mandelflarn

26 maj, 2023 
AvCatarina König
Recept på amarettopannacotta med mandelflarn
Låt desserten bli menyns stjärna med en amarettopannacotta med mandelflarn och marinerade jordgubbar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommarBrand logo
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommar

Amarettopannacotta med mandelflarn

Förbered pannacottan och mandelflarnen dagen innan – både smidigare och godare.

Lyxig amarettopannacotta med mandelflarn

4–6 portioner

Annons

Du behöver:

Pannacotta:

2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ½–2 msk amaretto

Marinerade jordgubbar:

300 g jordgubbar
1–2 msk amaretto
½ citron, saften
1 citron, skal
½–1 msk florsocker

Mandelflarn (5–6 st):

25 g smör
25 g strösocker
¾ msk vetemjöl
75 g finhackad skalad sötmandel
1 msk mjölk

Gör så här:

  1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 min. Mät upp vispgrädde, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Låt koka upp, dra sedan från värmen. Krama ur gelatinbladen och rör ner i gräddkoket. Tillsätt amaretto, smaka av och låt svalna något.
  2. Häll upp pannacottasmeten i silikonformar, gärna kupolformade. Låt stelna i kylen i ca 4–6 timmar, sedan i frysen minst 4 timmar.
  3. Skär jordgubbarna fint och lägg i en skål. Spara några hela till servering. Tillsätt amaretto, citronsaft och citronskal. Tillsätt florsocker lite i taget och smaka av eftersom. Låt marinera minst 20 minuter i kylskåp. Sätt ugnen på 200°.
  4. Smält ihop smör, socker och mjöl i en liten kastrull. Finhacka mandeln och vänd i. Klicka ut 5–6 högar med mandelsmet på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 8–10 minuter tills gyllene. Låt svalna helt.
  5. Tryck ut pannacottan från formarna, lägg på tallrikar. Låt stå framme ca 20 minuter så pannacottan mjuknar. Lägg de marinerade jordgubbarna runt om varje pannacotta och dekorera med mandelflarn, halva jordgubbar och citronmeliss.

Foto: Catarina König

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons