Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Alltid sötsugen? Det här kan vara förklaringen

05 maj, 2017 
AvRedaktionen
Är du alltid sötsugen?
De flesta av oss har ett mer eller mindre stort sötsug mellan varven, men vissa har svårare att stå emot sötsaker än andra. Enligt dansk forskning kan det ha en förklaring.
Annons

En ny studie från Köpenhamns universitet visar att våra gener kan avgöra hur mycket godis och andra sötsaker vi äter. Det handlar om två genetiska varianter av hormonet FGF21, som utsöndras av levern. Personer med dessa hormoner har en 20 procent högre benägenhet att vara storkonsumenter av godis, visar forskningen.

Hormonell förklaring

Studien har utförts på 6 500 deltagare i Danmark och forskarna menar att den ger en hormonell förklaring till varför vissa har så svårt att stå emot sitt sötsug. Den visar också att levern kan ha en viktigare roll än man tidigare trott i att påverka vad vi äter. Forskarna spekulerar kring att levern också utsöndrar andra hormoner som avgör vilken typ av mat och dryck vi väljer.

Inte mer överviktiga än andra

Forskarna kunde dock inte se att personer med dessa typer av FGF21-hormoner var mer överviktiga än andra eller att de oftare drabbades av typ-2-diabetes.

Annons

Medicin som dämpar sötsuget

Upptäckten kan på sikt göra det möjligt att hitta en medicin som dämpar sötsuget, enligt en av forskarna bakom studien.

– Potentiellt kan upptäckten av den här genen användas till att ta fram en medicin som kan reglera sötsuget och därmed också behandla fetma, säger Niels Grarup, lektor vid The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research vid Köpenhamns Universitet till Videnskap.dk.

Koppling till alkoholkonsumtion

Resultaten pekar på att FGF21 även har en koppling till hur mycket alkohol vi dricker, men det behövs mer forskning kring detta för att kunna nå en slutsats.

Äter du för mycket socker? Foto: Shutterstock
Äter du för mycket socker? Foto: Shutterstock

Källa: Psys.org
Av: Malin Karlberg och Henrik Högström

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons