Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Allt i ett-lamm i ugn med potatis

09 okt, 2016 
AvRedaktionen
Allt i ett-lamm i ugn med potatis.
Räkna med jubel från gästerna när du serverar den här underbart smakrika lammsteken som sköter sig själv i ugnen medan du pysslar med annat. Servera med potatis och rödvinssås.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Tänk på att ugnar är olika och lammet blir saftigast och godast om det inte blir överstekt. Receptet är generöst tilltaget och räcker lugnt till ytterligare ett par personer.

6 personer

Tid: 2 timmar

Du behöver:

2 1/2 kg lammstek

6 skivor parmaskinka

4 vitlöksklyftor

1 citron (rivna skalet)

2 kvistar rosmarin (bladen)

salt och peppar

25 g smör (rumstempererat)

2 kg mjölig potatis (skalad och skuren i 1 cm tjocka skivor)

1/2 liter grönsaksbuljong (tärning eller koncentrerad)

Sås:

25 g smör

1 msk olivolja

4 små rödlökar (skalade och skivade)

1 msk vetemjöl

2,5 dl rött vin eller portvin

6 dl lamm- eller köttbuljong (tärning eller koncentrerad)

1 msk rödvinbärsgelé

Gör så här:

Värm ugnen till 230°. Börja med att göra djupa snitt med en vass kniv över stekens översida. Använd en matberedare eller mixerstav och blanda parmaskinkan, vitlöken, citronskalet och hälften av rosmarinen.

Salta och peppra och använd sedan fingrarna för att trycka in parmaröran i snitten i köttet. Dra av resterande rosmarinblad och stick in dem i varje snitt. Bred smöret över steken och salta och peppra ordentligt.

Annons

Lägg potatisen i en ugnsfast form, salta och peppra, och häll grönsaksbuljongen runt om. Lägg lammsteken ovanpå potatisen och stek i ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 180° och låt steka ytterligare 1 timme och 15 minuter.

Medan lammet steks gör du såsen: Värm smöret och olivoljan i en kastrull, tillsätt rödlöken och koka tills den är gyllenbrun. Tillsätt mjölet och koka ytterligare 30 sekunder. Häll i vinet och koka tills hälften återstår.

Häll i köttbuljongen och vinbärsgelén, och fortsätt koka i 5 minuter. Salta och peppra eventuellt och servera till lammsteken och potatisen.

Allt i ett-lamm i ugn med potatis.
Allt i ett-lamm i ugn med potatis.

Foto: Philip Webb

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons