Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

9 nya barer och restauranger i Stockholm att spana in

20 mar, 2024 
AvNami Kawakita
9 nya barer och restauranger i Stockholm att spana in
Pop-up barer, mysiga vinhak, spännande gästspel och glamping – just nu händer det mycket på Stockholms bar- och restaurang scen. Här är nio restaurangtips att testa nu när solen tittar fram!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE besöker GondolenBrand logo
ELLE besöker Gondolen

1. Café Klotet

På Café Klotet möts mat, konst och musik

Den anrika restaurangen Gondolen slog upp dörrarna i höstas efter att ha varit stängd sedan 2020. Nu har en ny granne flyttat in i lokalen bredvid Katarinahuset – en restaurang och bar som kommer gå under namnet Café Klotet. Svenska Brasserier står bakom även denna satsning. Namnet till krogen är taget från föregångaren som låg på Klotgränd nedanför Katarinahuset mellan 1877 och 1935.

Annons

Här möts kultur och lekfullhet i en trivsam miljö med ambition att bli en ny samlingsplats för Stockholms konst- och musikscen. Menyuppbyggnaden på Café Klotet är klassisk med förrätt, varmrätt och efterrätt tillsammans med en generös vinlista. Så beställ in ditt favoritvin, något gott att äta och njut av den svårslagna utsikten från 12:e våningen i Katarinahuset.

Boka bord här!

2. Pelago

Den 15 maj öppnar Pelago på Katarinahusets tak

Den 15 maj slår sommarrestaurangen Pelago upp, även den med en otrolig utsikt från Katarinahusets tak. På hela 760 kvadratmeter ryms fyra barer och plats för 800 gäster som kommer äta, dricka och njuta av Stockholm. Fokuset på Pelago är ett somrigt materbjudande i avslappnad miljö och rätterna som serveras tillagas på öppen grill.

Annons

Bakom Pelago står Svenska Brasserier som även driver grannarna Gondolen och Café Klotet. Tillsammans utgör de tre restaurangerna en unik matdestination på Katarinahusets översta våningsplan, med spektakulär panorama-vy åt alla väderstreck. Hit kommer du enklast genom att ta hissen upp från Stadsgården eller via Katarina gångbro från Mosebacke torg. Det är här ni hittar oss i sommar!

3. NOFO Wine Bar

Vin med hemmakänsla på mysiga NOFO Wine Bar

Något undangömd på Söder i Stockholm hittar du denna pärla! Det har visserligen funnits sedan 2011 men har nu fått en ny kostym och nytt koncept då Linne Tammemägi gått ihop med vännen Matilda Sandell och format en vinbar som snarare ska kännas som ett vinhak. För vinnörden finns det mycket spännande att testa – här erbjuds ett stort utbud av allt från välkända klassiker till moderna naturviner från hela världen.

Annons

Räkna med bra musik, god mat och personalens favoritviner – och en fullsatt uteservering på den mysiga innergården när vädret tillåter!

4. Riche Fenix

Soyokafe gör ett gästspel på Riche Fenix den 9 april

Riche Fenix på stökiga Götgatan är alltid en bra idé! Nu kan du kickstarta våren den 9 april tillsammans med Soyokafe som flyttar in i köket för en kväll. Soyokafe är en japansk bar och restaurang i Stockholm, och en mer lättillgänglig version av systerkrogen Soyokaze Omakase som serverar exklusiv omakase sushi.

Matmenyn för kvällen är en one time only med godsaker som Lobster Ramen och Hamachi med en sås på miso och wasabi. Hela lokalen fylls med japanska element – konstnären Yoshiaki Koda formger unika menyer, en kurerad spellista av Tatsuya Shinkai spelas och i baren serveras sake, öl, och andra japanska drinkar!

Läs mer här.

5. TegelLådan

På TegelLådan finns ett eget bryggeri
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om du däremot vill bort från storstadens stress och njuta av en kall öl ska du bege dig till Norra Djurgårdsstaden – mot destination TegelLådan. Lokalen har två våningsplan på över 650 kvadratmeter, med ett eget bryggeri, belägen i ett historiskt tegelhus med en uteservering som kommer gå runt hela huset.

Annons

För den som älskar öl är det här ett paradis! På TegelLådan blir det vällagad street food, ett taproom med öl från fria kranar och tre initiala egenbryggda husöl: en lager, en session pale ale och en IPA. Kom hit på en AW, middag eller lyxa till det med en brunch på helgen!

6. Urban Deli

På Urban Deli i Hagastaden kan du hitta riktigt goda fullkornscroissanter
Charlie Drevstam

Urban Deli slår på stort och öppnar upp ett nytt koncept i två delar i Hagastaden. Den första enheten som Urban Deli öppnar i Forskaren är en butik och New York-inspirerad deli där det bland annat serveras English muffins, bagels & schmear, fullkornscroissanter, chopped salads och olika soppor. Inspirationen kommer från amerikanska diners, nordiska råvaror och dagens alla timmar.

Annons

I början på april öppnar även en större restaurang med det nya matkonceptet Urban Diner, som bäst kan beskrivas som en mix mellan ett franskt brasserie och en modern amerikansk diner.

– Det känns väldigt kul att få vara med om att sätta en ny typ av Urban Deli på kartan och vi ser fram emot att skapa en spännande mötesplats där vi testar och provar nytt hela tiden, säger Alexander Bäckman, platschef för nya Urban Deli Hagastaden.

7. Luzette

Njut av sparris och viner från Alscae på franska Luzette

Luzette är restaurangen där det alltid händer något! I februari bjöd de in till Mardi Gras-firande och i mars var det fransk comfort food och viner från Alperna som fick ta plats. Nu ska våren sparkas in även här med säsongens bästa primör – sparrisen! Mellan den 15–28 april serverar Luzette en specialkomponerad trerätters meny med rätter gjorda på både vit och grön sparris. Till det erbjuds olika Riesling-viner från Alsace-regionen, som kommer gå att avnjutas både på glas och som hela flaskor.

Annons

Sparris & Alsace-dagarna har varit ett populärt, återkommande inslag på Luzette sedan 2018 och är en del av restaurangens ambition att erbjuda sina gäster alla delar av det franska köket.

Passa på att knipa ditt bord redan nu på luzette.se

8. Idöborg

Ta en paus i en mysig glamping stuga hos Idöborg

Är du i behov av en paus? I Stockholms södra skärgård ligger Idöborg, en vacker och alldeles unik ö – ett perfekt utflyktsmål för både kortare dagsturer eller ett längre besök med övernattning. Här kan du bada, basta med panoramautsikt, paddla kajak, yoga med havsutsikt och mycket mer. För den som sover över finns det hotellrum i vackra villor och nybyggda, otroligt mysiga, Glampingstugor.

Annons

Från och med mitten av juni i år kommer Idöborg att erbjuda sina gäster jazzkvällar med liveband på Restaurang Strandbaren under onsdagkvällarna och från slutet av juni blir det olika DJs på lördagseftermiddagarna. På restaurangen måste du äta den kända Idö-burgaren och den ikoniska drinken Kreuger Mule som serveras i en silverbägare med innehåll av mynta, ingefära, äpple, päron samt mörk rom. Du tar dig enkelt hit med någon av Waxholsbåtarna från Stavsnäs eller Saltsjöbaden via Tyresö eller med egen båt.

Läs mer och boka din glampingstuga här!

9. The House of Peroni

På The House of Peroni blir det god öl och musik

Pulserande toner smälter samman med italiensk elegans när The House of Peroni flyttar in i Musikaliska Kvarteret den 12 april. Den tillfälliga pop-up baren är öppen torsdag till lördag under tre veckor i april. Under fyra kvällar kommer baren dessutom gästas av artister som kommer att leverera intima musikupplevelser. Passa på att spana in den här tillfälliga baren, njut av en kall öl och njut av finstämd musik.

Annons

The House of Peroni line-up:

Matta Discos

Datum och tid: 12 april, 20.30

Matta Discos är en odefinierad sammanslutning av musiker, DJ's och artister som blandar house och världsmusik i en livekonstellation.

Myint

Datum och tid: 18 april, 20.00

P3-favoriten Myint navigerar mellan psykedelisk rock, trummaskiner och experimentella poparrangemang på sitt hyllade album “Lonely Beach”, med miljontals spelningar på Spotify.

Sven Wunder

Datum och tid: 19 april, 20.30

Grammis-nominerade Sven Wunder kommer köra ett DJ-set. Wunder intog den globala scenen för samtida grooves med sitt debutalbum 2019 och har sedan dess tilltalat psyk- och prog-lyssnare, folkmusik- och jazzentusiaster samt hip hop-kännare världen över.

Elma

Datum och tid: 27 april, 20.30

Den svenska R&B-artisten ELMA debuterade 2022 och nominerades till R&B/Soul Artist of the Year vid Manifestgalan 2023.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons