Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

8 smarta val till sommarköket

24 maj, 2024 
AvThérèse Hellström
8 smarta val till sommarköket
Inspireras av köken i Frida Perssons kolonistuga i Malmö. Inomhus finns ett platsbyggt kök i massivt trä med förvaring i träbackar på hjul och öppna hyllplan. Ute fixar en hatthylla och rostfritt bord matlagningen i det fria.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Såser och röror till grillatBrand logo
Såser och röror till grillat

Den lilla stugan ligger mitt i en prunkande trädgård och från omvärldens insyn skyddad av frodiga syrenhäckar. Platsen är koloniområdet Ärtholmen, som i sin tur ligger insprängt som en grönskande oas bland höghusen bara några minuters cykelväg från de mest centrala delarna av Malmö.

När Frida Persson köpte den för tolv år sedan (annonsen hittade hon på Blocket) var hon föräldraledig med sonen Gunnar och längtan efter en egen trädgård som komplement till lägenheten i stan var stor. Men då bestod dock trädgården mest av kirskål och igenvuxna rabatter, och stugan var en gullig men sliten liten 1970-talsstuga.

Annons
Diska med utsikt. Köksinredningen i massivt trä är platsbyggd av Fridas kusin Theodor Runerheim. Tanken var att det skulle målas, men trät var så vackert att det kanske får förbli omålat.
Diska med utsikt. Köksinredningen i massivt trä är platsbyggd av Fridas kusin Theodor Runerheim. Tanken var att det skulle målas, men trät var så vackert att det kanske får förbli omålat.Phtographer Petra Bindel

– Den såg verkligen inte mycket ut för världen, men jag började genast drömma om alla möjligheter den rymde, säger hon.

När köpet gått i lås påbörjades en långsam renoverings- och förvandlingsprocess. Mycket av arbetet i stugan och trädgården har Frida gjort själv. Och de flesta av möblerna har hon fått eller bytt till sig i koloniområdets Facebookgrupp. Målet var att renoveringen skulle kosta så lite som möjligt, både för Frida och planeten.

Det lilla uteköket är skapat av en hatthylla som Frida hittade i grovsoprummet och ett rostfritt bord från hennes morfars gamla charkuteri.
Det lilla uteköket är skapat av en hatthylla som Frida hittade i grovsoprummet och ett rostfritt bord från hennes morfars gamla charkuteri.Phtographer Petra Bindel
Annons

8 kökstips till stugan

1. Omålat trätak

Mot ljusa väggar kan ett mörkt trätak bli en balanserande och rustik komponent i ditt hem.

2. Öppna hyllplan

Att ha öppna hyllplan skapar luft i köket och saker och kryddor du använder ofta bli mer tillgängliga.

3. Detaljer i metall

För att komplettera med ett något mer modernt inslag är detaljer i metall ett bra och rejält alternativ.

4. Dekoration

Låt kryddor, redskap och porslin synas. Ett enkelt sätt att dekorera köket.

5. Vintage

Att inreda sitt kök med vintage har aldrig varit mer rätt, visst slitage skänker den där om­bonade, hemtrevliga känslan.

6. Återbruk som bas

Att utgå från återbruk i köket känns rätt, hållbart och snyggt. Gamla träbackar på hjul agerar smart förvaring.

7. Textilier

Trasmattan är självklar i det rustika koloniköket. Mjukar upp intrycket och förstärker den lantliga känslan.

8. Utekök

En liten vrå utomhus där du kan skära och skölja räcker. Hos Frida används en hatttylla för redskap och metallbord för tillredning.

Annons
Det gamla bakbordet i kökshörnan hittade Frida i sin moster Eljenas garage, ”där finns det mesta en kan behöva”. Träbackar på hjul undertill rymmer all skafferiförvaring.
Det gamla bakbordet i kökshörnan hittade Frida i sin moster Eljenas garage, ”där finns det mesta en kan behöva”. Träbackar på hjul undertill rymmer all skafferiförvaring.Phtographer Petra Bindel

Stylist: Emma Persson Lagerberg
Foto: Petra Bindel

Annons