Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Bra för hälsan att dricka vin – här är 8 hälsofördelar

22 jan, 2018 
Att rött vin kan vara bra för hjärtat har vi hört förut, men det finns så många fler hälsovinster med att avnjuta ett glas eller två. Eller vad sägs om finare hy, bättre humör och friskare tänder?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Ett glas vin till maten eller ett festligt sätt att runda av arbetsveckan med. Det finns många anledningar till att vi svenskar älskar vårt vin och det skadar knappast att måttlig mängd medför en rad hälsofördelar.

Så är vin bra för hälsan

1. Bra för hjärnan

De blå druvorna som används i rött vin innehåller den aktiva komponenten resveratrol, som bland annat sägs förbättra korttidsminnet. Genom en studie upptäckte forskare att försökspersoner som fått i sig ämnet fick betydligt lättare att komma ihåg ord och även prestandan i den del av hjärnan som styr minnet, inlärningen och känslorna ökade.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

2. Finare hy

Resveratrol har också visat sig kunna hämma tillväxten av bakterierna som orsakar akne. Och det bästa av allt? Det smartaste sättet att få i sig ämnet är att dricka det! Forskare har nämligen kommit fram till att krämer innehållandes resveratrol inte alls är lika effektiva som att få i sig sina antioxidanter genom vin, frukt och grönsaker.

Annons

3. Du blir gladare

Att ett glas vin kan ha en avslappnande effekt kan nog de flesta skriva under på, men visste du att det även kan motverka depression? En spansk studie kom fram till att män och kvinnor som drack mellan två och sju glas vin i veckan löpte mindre risk att drabbas av depression. Forskarna vägde även in testpersonernas olika livsstilar, men resultatet bestod.

Vin bra för hälsan, bild med flaska och glas rött vin
Måttligt intag av vin är bra för hälsan!

4. Minskar risken för leversjukdom

Att alkoholkonsumtion hänger ihop med leversjukdom fick vi tidigt lära oss, men studier visar att måttligt vindrickande – motsvarande ett glas om dagen – kan minska förekomsten av icke-alkoholorsakad fettleversjukdom (NAFLD), som är den vanligaste leversjukdomen i västvärlden.

Annons

5. Friskare tänder

Många har ingen aning om att lite vin kan förbättra tandhälsan. Precis som att resveratrol är bra för huden fungerar ämnet även antibakteriellt i munnen och skyddar dina tänder från skadliga bakterier.

6. Bättre immunförsvar

Att ta en whiskey mot förkylning är inte att rekommendera, men forskning har däremot visat att vin – i synnerhet rött vin – kan förbättra immunförsvaret. En studie följde 4000 lärare och deras dryckesvanor i ett år och kom fram till att de som drack vin löpte mindre risk att drabbas av förkylning jämfört med dem som drack öl och sprit samt de som inte drack alls. Eftersom rött vin är rikt på antioxidanter tror forskare att det hjälper till att sänka inflammation i kroppen och förbättra immunförsvaret.

7. Jämnare blodsockernivå

Rött vin är rikt på polyfenol, en antioxidant som interagerar med cellerna som påverkar lagringen av fett och reglerar blodsockret. Mängden polyfenol i ett litet glas rött vin har visat sig kunna hjälpa kroppen att reglera blodsockret och därmed hålla kurvan på en jämnare nivå.

Annons

8. Vitt vin för hjärtat

Är du inte särskilt förtjust i rött vin ska du veta att även vitt vin i måttlig mängd kan vara bra för dig. Trots avsaknaden av resveratrol innehåller den ljusa drycken ämnen som tyrosol och hydroxytyrosol, som forskarna kommit fram till är lika bra för hjärthälsan som rött vin. Särskilt vita viner tillverkade i Italien, Frankrike och Tyskland är rika på antioxidanterna.

Lagom är oftast bäst – även när det kommer till vin – och för att kunna tillgodose dig vinets alla hälsofördelar gäller det att dricka med måtta. Enligt forskarnas rekommendationer motsvarar det max ett till två glas per dag.

Mer om vin:

Bucket list: 9 lopp för dig som gillar vin, löpning och resor

Enhörningstårar har blivit ett glittrigt vin

Forskning: Att dricka lite vin kan tydligen förebygga Alzheimers

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons