8 goda och enkla recept med körsbär
Om körsbär
- Körsbärsträden blommar i april–maj och vem kan då motstå de gräddskummigt vackra kronorna? De första mogna bären kan sedan ätas i juli.
- Körsbär är ett gemensamt namn för två olika stenfruktsarter: sötkörsbär och surkörsbär. De söta innehåller mer sockerarter och är godast att äta som de är, medan surkörsbär passar bättre till matlagning och syltning.
- Kina har dyrkat körsbär i över 3 000 år. Frukten var också känd av de gamla egyptierna, grekerna och romarna. Under det första århundradet fanns dokumenterat åtta olika arter i Italien. Efter nedgången av det romerska riket försvann körsbären men återinfördes i England på 1700-talet. Därifrån har sedan körsbären spridit sig till resten av världen
8 GODA RECEPT MED KÖRSBÄR
1. Körsbärssaft
Ta vara på körsbären och gör en god och svalkande körsbärssaft. Allt du behöver är körsbär, äpplen, vatten och rörsocker.
2. Körsbärslikör
När körsbären är lite övermogna kan du med fördel använda dem till en körsbärslikör. Tillsätt bara socker och vodka.
3. Clafoutis med körsbär
Clafoutis är som en stor tjock pannkaka med frukt i. Här har vi använt körsbär, men du kan prova att laga den med blåbär också.
4. Körsbärschutney
Den här goda körsbärschutneyn är utsökt till sommarens grillkött eller en bit ost. Allt du behöver är körsbär, schalottenlök, farinsocker, ingefära, lime och balsamvinäger.
5. Körsbärsglass
Den här goda körsbärsglassen passar både att göra kulglass och pinnglass av. Rulla den till koner i bakplåtspapper och stick in en pinne och frys.
6. Yoghurtglass med körsbärskompott
Svalkande yoghurtglass med ljuvlig körsbärskompott. Godast blir glassen i glassmaskin, men rör du om ofta går den att göra i frysen.
7. Syltade körsbär
Syltade körsbär kan med fördel serveras till desserter. I det här receptet har vi använt körsbär, socker, grappa och sött marsalavin.
8. Körsbärsgranita
Granita är en italiensk isglass. Ofta mixar man bär eller frukt, vätska och en smaksättare som man sedan fryser in i små portioner.
Av: Nicoline Olsen
Foto: Christian Petersen