8 goda och enkla recept med körsbär

Goda recept med körsbär.

Använd körsbär där de gör sig som bäst – i paj, glass, chutney, kompott, saft och likör! Här är 8 goda och enkla recept med körsbär.
06 juli, 2018

Om körsbär

  • Körsbärsträden blommar i april–maj och vem kan då motstå de gräddskummigt vackra kronorna? De första mogna bären kan sedan ätas i juli.
  • Körsbär är ett gemensamt namn för två olika stenfruktsarter: sötkörsbär och surkörsbär. De söta innehåller mer sockerarter och är godast att äta som de är, medan surkörsbär passar bättre till matlagning och syltning.
  • Kina har dyrkat körsbär i över 3 000 år. Frukten var också känd av de gamla egyptierna, grekerna och romarna. Under det första århundradet fanns dokumenterat åtta olika arter i Italien. Efter nedgången av det romerska riket försvann körsbären men återinfördes i England på 1700-talet. Därifrån har sedan körsbären spridit sig till resten av världen

8 GODA RECEPT MED KÖRSBÄR

1. Körsbärssaft

Ta vara på körsbären och gör en god och svalkande körsbärssaft. Allt du behöver är körsbär, äpplen, vatten och rörsocker.

Till receptet >>

Körsbärssaft.

Körsbärssaft.

2. Körsbärslikör

När körsbären är lite övermogna kan du med fördel använda dem till en körsbärslikör. Tillsätt bara socker och vodka.

Till receptet >>

Körsbärslikör.

Körsbärslikör.

3. Clafoutis med körsbär

Clafoutis är som en stor tjock pannkaka med frukt i. Här har vi använt körsbär, men du kan prova att laga den med blåbär också.

Till receptet >>

Clafoutis med körsbär.

Clafoutis med körsbär.

4. Körsbärschutney

Den här goda körsbärschutneyn är utsökt till sommarens grillkött eller en bit ost. Allt du behöver är körsbär, schalottenlök, farinsocker, ingefära, lime och balsamvinäger.

Till receptet >>

Körsbärschutney.

Körsbärschutney.

5. Körsbärsglass

Den här goda körsbärsglassen passar både att göra kulglass och pinnglass av. Rulla den till koner i bakplåtspapper och stick in en pinne och frys.

Till receptet >>

Körsbärsglass.

Körsbärsglass.

6. Yoghurtglass med körsbärskompott

Svalkande yoghurtglass med ljuvlig körsbärskompott. Godast blir glassen i glassmaskin, men rör du om ofta går den att göra i frysen.

Till receptet >>

Yoghurtglass med körsbärskompott.

Yoghurtglass med körsbärskompott.

7. Syltade körsbär

Syltade körsbär kan med fördel serveras till desserter. I det här receptet har vi använt körsbär, socker, grappa och sött marsalavin.

Till receptet >>

Syltade körsbär.

Syltade körsbär.

8. Körsbärsgranita

Granita är en italiensk isglass. Ofta mixar man bär eller frukt, vätska och en smaksättare som man sedan fryser in i små portioner.

Till receptet >>

Körsbärsgranita.

Körsbärsgranita.

Av: Nicoline Olsen
Foto: Christian Petersen