Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

7 smarta tips för hälsosamt småätande

22 feb, 2019 
Bröd- och grönsaksstavar med ärtdipp.
Vårt måltidsmönster har förändrats och istället för att äta ett fåtal stora måltider om dagen så småäter vi allt mer. Detta gör att vi ställer högre krav på våra snacks, som gärna får vara balanserade och hälsosamma.
Annons

Vår vardag påverkar hur vårt måltidsmönster ser ut. Långa arbetsdagar, resor och aktiviteter gör att vi allt oftare äter ute eller på språng. Många föredrar därför fler men mindre mål under dagen. Detta visar en trendspaning som Pågen har gjort tillsammans med United Minds.

Småätande förknippas ofta med något onyttigt, men det går absolut att äta balanserat och hälsosamt även om man äter några mindre måltider under dagen. Pågen har tillsammans med dietisten Annika Unt Widell tagit fram ett gäng bra tips och recept.

7 tips för hälsosamt småätande:

1. Variera dig

Ät olika snacks under dagen så att du som en helhet får i dig alla näringsämnen kroppen behöver.

2. Glöm inte frukt och grönt

Frukt och grönsaker glöms lätt bort, att äta cirka fem frukter och/eller grönsaker om dagen är ett bra riktmärke.

3. Välj smart

Tänk efter vad du egentligen är sugen på välj snacks efter det. Ofta är det en känsla vi är ute efter, till exempel den lena smaken av glass som en mosad banan kan ersätta.

Annons

4. Prova dig fram

Vi är alla olika, testa och hitta ett måltidsmönster som passar dig. En del mår illa av frukost tidigt på morgonen, vänta då tills du blivit hungrig. Andra har svårt att begränsa måltidsstorleken vid vanliga mål och mår bättre av att äta fler men mindre mål under dagen.

5. Använd smarta lösningar

Enkla knep gör snacksandet mer hälsosamt. Förbered mackor kvällen innan som du kan äta på väg till jobbet eller förkoka ägg som kan tas med till jobbet.

6. Anpassa efter tidpunkt

Om du vill äta något på kvällen tänk på att inte få i dig för mycket energi innan det är dags att sova, välj ett enklare mellanmål.

7. Tänk på tänderna

Om man ska man ge ett ”men” gällande snacking så är det att tänka på att tänderna inte mår bra av att äta allt för ofta. Begränsa därför även dina snacks och tugga till exempel tuggummi mellan målen.

Enkla snacks och tilltugg. Foto: Pågen
Enkla snacks och tilltugg. Foto: Pågen

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons