Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

7 tips för en oförglömlig middagsbjudning

21 nov, 2018 
AvMaja Söderström Hjelm
Har du en middagsbjudning inplanerad? Här är knepen som garanterat kommer göra kvällen minnesvärd – både för dig och dina middagsgäster.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Gör en kreativ dukning

En dukning behöver inte vara särskilt komplicerad eller tidskrävande, men med lite baktanke blir det oftast bättre. Nedan ger vi några tips!

– Duka i olika höjder! Ett enkelt knep för att ge bordet mer liv är att använda olika tallrikar, våningsfat och att mixa höga och små vaser med olika blommor.

– Sätt ett tema att duka efter! Det kan vara allt ifrån en färg, ett material till en tidsepok eller ett land. Låt fantasin flöda – men tappa aldrig den röda tråden.

– Använd dig av kontraster. Mixa olika material, dova färger med starka och räds inte för att blanda olika typer av porslin. 

2. Låt gästerna leka bartenders

Förminglet sätter stämningen för kvällen – så se till att göra det minnesvärt. Gör en fördrinkstation där gästerna kan mingla medan du fixar det sista i köket. Väl där: Ställ fram ingredienser till en drink och mousserande viner av olika karaktär och frysta vindruvor att använda som isbitar. Låt sedan gästerna bestämma själva vad som faller dem i smaken. Kort och gott, de får något att syssla med och du får lugn och ro att göra ditt i köket utan att behöva blicka över axeln var tredje sekund.

Annons

3. Matcha musik med tema

Att bakgrundsmusik, tema och maten på tallriken synkroniserar är a och o. Ex. fransk mat och dryck kräver fransk musik – det sätter inte bara stämningen utan förhöjer också smakupplevelsen och kan till och med fungera som en passande isbrytare. Oftast handlar en lyckad middagsbjudning om helhetsupplevelsen!

4. Se till att mat och vin samspelar

Att få mat och vin att plocka fram det bästa av varandra är lite av en vetenskap i sig. Men det är trots allt bra att åtminstone ha grundläggande kunskaper inom ämnet. Generellt brukar man säga att tyngre måltider som exempelvis kött passar bäst med ett fylligt rödvin medan fisk, skaldjur och pastarätter gör sig bäst tillsammans med lättare, vita viner eller mousserande viner. De sistnämnda gör sig generellt också väldigt bra tillsammans med ost- och charkbrickan.

Annons

5. Ge gästerna en middagsutmaning

Gör fina namnkort till middagen – men med en twist i form av ett uppdrag på baksidan av kortet! Uppdraget kan vara allt ifrån att du måste hålla ett tal under middagen till att du ska berätta en pinsam anekdot. Uppdraget håller du hemligt för sällskapet under hela middagen för att sedan avslöja det när kvällen lider mot sitt slut.

6. Byt miljö

När det vankas dessert – bjud med sällskapet in till vardagsrummet. Förutom att miljöombyte förnöjer kommer sällskapet troligtvis uppmuntras av både en bensträckare som ett byte av samtalspartner.

7. Avsluta kvällen med en minnesvärd dessert

Go out with a bang. På samma sätt som fördrinken sätter stämningen för kvällen är det desserten som knyter ihop kvällen. Vårt desserttips? En eller två kulor hallonsorbet med valfritt bubbel över. Elegant, svalkande och lättfixat!

Annons

Tips!

Funderar du på att servera fisk och skaldjur till middagsbjudningen eller letar du efter ett mousserande till välkomstdrinken? Prova Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut eller Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut

Smakbeskrivning: Torrt och friskt vin med inslag av citrus, gula äpplen och bröd.

Nr: 7781, 129 kr, alk 12%, 750 ml, Giertz Vinimport.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut

Smakbeskrivning: Torr, elegant, frisk med inslag av smultron, blodapelsin och kex.

Nr: 7688, 129 kr, alk 12%, 750 ml, Giertz Vinimport.

Annons