6 saker att göra med vissna örter

Gör en god pesto av dina vissna örter!

Har du vissna och halvätna örter och kryddor hemma, redo för soptunnan? Det finns massor av gott du göra av dem, istället för att slänga.
04 september, 2018

Det slängs årligen 717 000 ton mat i Sverige. Detta trots att vår medvetenhet kring matsvinnet är större än någonsin. För att det ska ske någon förändring måste allt fler anamma tänket kring ”no waste” och börja ta vara på överblivna råvaror. Kryddor är en av dem.

Hur ofta har du inte slängt en hängig basilika som stått i köksfönstret sedan pizzabaket? Sluta genast med det. Här är flera bra tips på hur du kan ta vara på dina örter.

(Klicka på de rosa länkarna för att komma till recepten.)

Smarta saker att göra med vissna örter

1. Gör en pesto! Såväl blad som stjälkar kan mixas med lite olja, lagrad ost och vitlök.

2. Imponera med en egen örtolja – en perfekt gå-bort-present.

3. En mix av brödsmulor, örter, olja och parmesan ger en smarrig topping.

Recept: Örtbakad portabello med tryffelmajonnäs

Örtbakad portabello med tryffelmajonnäs.

Örtbakad portabello med tryffelmajonnäs.

4. Ett lyxigt örtsalt görs enkelt av hackade örtrester och flingsalt som torkas i ugnen.

5. Frys in vackra iskuber med överblivna blad och lägg i drinken eller vattenglaset

6. Gör ett örtsmör, rulla in i gladplast och frys in för senare användning.

Recept: 8 smältande kryddsmör till grillat

Vitlöks- och basilikasmör. Foto: Lisa Björner

Vitlöks- och basilikasmör. Foto: Lisa Björner

Källa: Svegro

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: