Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

5 tips för den perfekta risotton – plus 3 favoritrecept

09 jul, 2024 
AvRedaktionen ELLE
5 tips för den perfekta risotton – plus 3 favoritrecept
Drömmer du om en perfekt tillagad italiensk risotto som är smakrik och ljuvligt krämig men ändå har lite tuggmotstånd? Här är recepten med det där lilla extra!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att kunna briljera med en perfekt risotto är ett ess i rockärmen som alla borde ha! Det är inte särskilt svårt men däremot krävs det lite tålamod. Vi rekommenderar att börja laga din risotto innan hungern sätter in. Här kommer ett par tips som kan vara till hjälp för den som vill laga sin risotto till perfektion.

  • Använd riktigt risottoris. Antingen arborio som har större gryn och som ger en krämig risotto och carnaroli som är något mindre i storlek och ger en risotto med det perfekta tuggmotståndet.
  • Använd gärna en vidare kastrull eller panna med en tjock botten, den fördelar värmen bättre och ger en jämnare tillagning.
  • Rör om kontinuerligt, det kanske låter jobbigt men det är värt det. Tillsätt ca 1 dl buljong i taget och rör tills det nästan helt kokat bort innan du tillsätter mer, det är det som ger risotton den där perfekta krämigheten.
  • Fräs löken på lägre värme i minst tre-fyra minuter i rikligt med olivolja. Då förs den söta löksmaken över till oljan och kommer att ge mer smak till hela rätten.
  • Risotton ska hellre vara för lös än för fast! Det ska kunna gå en våg genom risotton när man vickar tallriken. Blir den för fast så späd med mer buljong.

SPARRISRISOTTO

Så gör du en perfekt sparrisrisotto
columbus leth

Risottons favoritprimör, sparrisen, gör ingen besviken.

Recept på sparrisrisotto>>

SVAMPRISOTTO

Välj den svamp du föredrar när du lagar en svamprisotto, allt blir bra
columbus leth

Med ostronskivling i risotton blir konsistensen otroligt härlig!

Annons

Recept på svamprisotto>>

CITRONRISOTTO MED RICOTTA OCH UGNSSTEKT SEJFILÉ

Fräsch citronrisotto med ricotta och ugnsstekt sejfilé
columbus leth

Citronrisotton passar till de flesta fisksorter. Vi har valt att servera den till sej men du väljer den fisk som du gillar bäst.

Recept på citronrisotto>>

Annons