5 lyxiga bellinis för alla tillfällen

5 lyxiga bellinis för alla tillfällen

Peter Kam
En klassisk bellini görs på prosecco och puré på färska vita persikor, men går förstås att variera med olika mousserande viner och frukter. Fräscht, friskt och festligt!
01 juni, 2021
0:45

Efter reklamen: Så gör du en somrig Bellini med hallon

(0:45)

Den klassiska bellinin med persikopuré och prosecco har sitt ursprung i Venedig, Italien.

Det sägs att den fick sitt namn efter den venetianska konstnären Giovanni Bellini då dess unika rosa färg påminde om färgen på helgonens toga i en av hans målningar.

Överraska med lyxiga bellinis
Peter Kam

Klassisk bellini

Otroligt elegant och somrig drink.

2 drinkar

Du behöver:

4 vita persikor
30 cl prosecco

Gör så här:

  1. Skala, kärna ur och mixa persikorna till en slät puré. Häll persikopurén i två champagneglas, fyll på med prosecco. Rör om lätt och servera genast.

Hallonbellini

Med extra vacker klarröd färg och somrig smak av hallon.

2 drinkar

Du behöver:

3 msk hallonpuré
3 dl mousserande vin hallonpuré
1 dl hallon, färska eller frysta
2 msk florsocker

Gör så här:

  1. Mixa färska eller frysta tinade hallon tillsammans med florsocker. Låt stå kallt i kylen om bären inte varit frysta och purén inte redan är kall.
  2. Skeda upp 2–3 msk puré i ett champagneglas, fyll upp med kallt mousserande vin. Rör om lätt och servera genast.

Bellini de luxe

För bellini med extra guldkant, använd äkta champagne.

2 drinkar

Du behöver:

1 cl cognac
1 cl persikolikör
1 cl persikopuré
1 msk citronjuice
1 msk sockerlag
3 dl champagne

Sockerlag:

1 dl socker
2 dl vatten

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och socker tills sockret smält. Låt svalna. Häll alla ingredienser förutom champagne i en tillbringare med is, rör om.
  2. Sila upp i glas och toppa med champagne.

Mangobellini

Exotisk goding!

2 drinkar

Du behöver:

100 g fryst mango
8 physalisbär
1 msk agavesirap
1 lime, saften
4 dl mousserande vin

Gör så här:

  1. Mixa mango, physalis, sirap och lime med stavmixer. Lägg mixen i botten av två glas.
  2. Toppa med mousserande och rör om lätt innan servering.

Rabarberbellini

Passa på när det är rabarbersäsong!

6 drinkar

Du behöver:

300 g rabarber
150 g jordgubbar
1 dl socker
1 msk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
1 flaska mousserande rosévin

Gör så här:

  1. Skala och skär rabarbern tunt. Snoppa jordgubbarna, skiva tunt. Koka rabarber, jordgubbar, socker, citronsaft och vaniljsocker. Sjud under lock 2–3 minuter tills det tjocknar. Mixa med mixerstav, låt kallna och ställ i kyl tills det är riktigt kallt.
  2. Fördela purén i champagneglas, häll på lite mousserande rosévin och rör om. Toppa med resterande vin och servera genast.

Recept: Sara Andersson Foto: Peter Kam

Missa inte

3 tips på bubbliga drinkar att fira in våren med

Vem vill inte dricka Lemon Meringue Spritz?

Stefans Vintips: Bästa proseccon till godaste tilltuggen

Idag skålas det oftare i prosecco än i champagne.

Drömdesserter med champagne, prosecco och cava

Lyxiga efterrätter i glas på mousserande viner