Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

5 avokadorecept med bara två ingredienser

28 feb, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
avocadorecept med två ingredienser
En krämig och god avokado klarar sig bra på egen hand, men om du parar ihop den med en ingrediens till är det raka vägen till mathimlen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

När man får tag i riktigt bra avokador vill man köpa många och fylla köket med de krämiga godsakerna. Men man kan ju inte äta guacamole varje dag (…eller?). Om inspirationen tryter och skafferiet och kylskåpet gapar nästan tomma finns det ändå massor av recept du kan laga av dina avokador. Vi har samlat fem recept där du bara behöver avokado och en ingrediens till. Om du tycker att receptet behöver pimpas har vi också lagt till några förslag. Och salt räknar vi inte som en ingrediens.

Salladsröra av avokado och lime

Salladsröra av avokado och lime.

En toppengod och fräsch röra till dina sallader. Den är ett perfekt tillbehör till matigare sallader som kyckling- eller laxsallad. Ska du äta en lite mindre mättande sallad kan röran bli precis vad du behöver för att hålla dig mätt längre.

Annons

Gör så här: Gröp ur och mosa en avokado. Riv av zest, alltså det yttersta på skalet, av en halv lime och pressa ur saften. Blanda limezest och saft med avokadon.

Bonus: Syran i limen gör att avokadon håller sig bättre och inte blir mörk lika fort som annars, så om du gör en större sats kan du spara den till dagen efter. Piffa gärna upp röran med din finhackade favoritört.

Dipsås av avokado och hummus

Dipsås av avokado och hummus.

Som ett tillbehör till soppan eller tilltugg till fördrinken kan du rosta pitabröd eller tortillias, skära dem i bitar och dippa i såsen. Mättande och otroligt gott!

Gör så här: Gröp ur en avokado och mosa den tillsammans med 2 dl hummus. Salta lätt.

Annons

Bonus: Om du har lite lime kan du pressa ner lite saft i dipsåsen. Det gör att dipsåsen behåller sin fräscha färg bättre och ger dippen lite frisk syra.

Chokladmousse av avokado och kakao

Chokladmousse med avokado.

Som efterrätt på egen hand blir den kanske lite fattig på bara två ingredienser, men tillsammans med söta och knapriga biscottis är det en höjdare!

Gör så här: Gröp ur och mosa en eller ett par avokador och mixa helt slätt tillsammans med 2–4 msk kakaopulver beroende på hur stora avokador du har. Häll upp i en skål och dippa biscottis i moussen.

Bonus: Vänd ner lite krossade hasselnötter eller mandlar för lite knaprighet.

Salsa av avokado och mango

Salsa på mango och avokado.

Ett fräscht tillbehör till bland annat kyckling, lax, grillad halloumi eller din tacomiddag – och så enkelt att göra.

Annons

Gör så här: Gröp ur och tärna en avokado och vänd i 2 dl tärnad mango (tinad fryst mango går bra). Salta lätt. Servera gärna salsan sval, men inte kylskåpskall.

Bonus: Har du lite limesaft hemma, pressa i den i salsan. Det är också väldigt gott att vända ner lite hackad koriander.

Äggsallad av avokado och äggröra

Macka med äggsallad på ägg och avokado.

Ett mättande mellanmål eller en enkel och smidig middag kan du göra om du har avokado och ägg hemma. Lägg gärna äggsalladen på rostat grovt bröd.

Gör så här: Knäck ner ett par ägg i en stekpanna och rör om med en trägaffel så att du finfördelar den lite till en krämig äggröra. Gröp ur och mosa avokadon. När äggröran har svalnat lite mosar du ihop den med avokadon. Salta lätt.

Bonus: Servera på rostat grovt bröd och gärna lite ärtskott eller rucola på toppen.

Foto: TT

 

Läs mer:

Avokadotricket som verkligen fungerar – och varför

Hummercarpaccio med avokado och granatäpple

Förrättssallad med havskräfta, mango och avokado

 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons