Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

5 anledningar att äta mer havregryn

15 okt, 2018 
Brukar du äta havregrynsgröt till frukost?
Det finns många sätt att få i sig havregryn på – och alla sätt är bra. Havregryn är nämligen både nyttigt och välgörande. Dessutom är det billigt! Förutom gröt kan du till exempel blanda havregryn i yoghurt, smoothies eller chiapudding.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Havregrynsgröt är en frukostfavorit hos många, det är även basen i de flesta müslisorter och går utmärkt att blanda i bröddegen.

Förutom att grynen är allsidiga och goda är de dessutom riktigt hälsosamma. Eller vad sägs om sänkt kolesterol, bättre hjärthälsa och minskat midjemått?

1. Bidrar till längre mättnadskänsla

Visste du att havregryn innehåller mer fibrer än något annat spannmål? Den höga halten lösliga fibrer underlättar matsmältningsprocessen och ger en bättre mättnadskänsla. En ny studie visar att havregryn – särskilt i form av gröt – gör att vi känner oss mätta längre, jämfört med andra livsmedel.

Recept: 5 nya recept på havregrynsgröt

Overnight oats och chokladgröt.
Overnight oats och chokladgröt.

2. Förbättrad hjärthälsa

Havregryn är fullproppade med magnesium, som kopplas ihop med god hjärthälsa. Forskning visar att mineralen främjar blodflödet och håller blodtrycket på en sund nivå. Det bidrar i sin tur till att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar.

Annons

Recept: Godaste grundreceptet på granola

Grundrecept på granola.
Grundrecept på granola. Foto: IBL

3. Högt proteininnehåll

Jämfört med andra spannmål är havregryn överlägset när det kommer till balansen mellan protein, fett- och aminosyror. En servering på knappt åtta matskedar havregryn ger dig 15 procent av ditt dagliga proteinbehov. Perfekt om du valt att dra ner på köttkonsumtionen.

Recept: Nyttiga chokladbollar utan socker och smör

Nyttiga chokladbollar utan socker och smör.
Nyttiga chokladbollar utan socker och smör.

4. Sänkt kolesterol

Havregryn innehåller hela fem procent betaglukan, en sorts vattenlöslig fiber känd för att sänka LDL-kolesterolet, även kallat ”det onda kolesterolet”. Betaglukaner hjälper även till att hålla blodsockret på en stabil nivå.

Annons

Recept: Hemmagjord havremjölk

Hemmagjord havremjölk.
Hemmagjord havremjölk. Foto: Shutterstock

5. Bra för tarmarna

Flera studier kopplar ihop högfibriga dieter med en minskad risk för cancer i grov- och ändtarm, även kallad kolorektalcancer. Forskare har funnit att människor som regelbundet äter kost med ett högt fiberinnehåll löper mindre risk att utveckla just kolorektalcancer. Trots att rapporterna ännu inte helt bevisat denna tes är det i alla fall helt klart att fiberrik mat bidrar till en friskare och mer hälsosam tarm.

Annons

Recept: Chiapudding med havregryn mot orolig mage

Olika sorters chiapudding mot orolig mage.
Olika sorters chiapudding mot orolig mage. Foto: Shutterstock

Källa: Lifehack

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons