Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Dansukker och Konditorlandslaget bjuder på 4 somriga glassrecept

18 maj, 2023 
AvNami Kawakita
Dansukker och Konditorlandslaget bjuder på 4 somriga glassrecept
Finns det något bättre än att sätta på sig solglasögonen och svalka sig med en glass i solskenet? Dansukker och Svenska Konditorlandslaget har tillsammans tagit fram fyra glassrecept – som smakar svensk sommar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du god pistageglass utan glassmaskinBrand logo
Så gör du god pistageglass utan glassmaskin

Tack vare att Dansukker, Sveriges ledande sockevarumärke, slagit sig samman med proffsen i Svenska Konditorlandslaget så har det blivit ännu lite lättare att leva efter mottot "glass i stora lass"! Tillsammans har de tagit fram fyra härliga glassrecept med smak av svensk sommar.

– Vi är väldigt glada över att tillsammans med Konditorlandslaget ta fram nya glassrecept, baserade på somriga smaker och svenskt strösocker. Tanken med samarbetet är att bjuda både på inspiration, smakglädje och glasshantverk av högsta klass. Vi vet att det finns många glassälskare därute och ville att recepten skulle vara nyskapande men ändå ganska lättlagade. Recepten är verkligen en hyllning till den svenska sommaren och passar att bjuda på vid många olika tillfällen, säger Pernilla Wennerberg, Marketing Manager på Dansukker.

Annons

Glassarna är framtagna av landets bästa och mest kreativa konditorer och det märks att det ligger både kärlek och respekt bakom recepten då de är noggrant komponerade att ge en perfekt balans mellan smak och textur. Våra finaste råvaror, såsom klassiska jordgubbar och blåbär möter spännande smaker i form av syrlig rabarber och bränd (!) grädde, serveras på ett överraskande sätt.

Vårt Svenska Konditorlandslag har kvalificerat sig till VM-final tre gånger i ra och sedan starten 2013 har laget bland annat vunnit Guld, Silver och Brons i Konditor-EM. Så man kan lugnt konstatera att de vet vad de sysslar med när det kommer till smaksättning.

– Grädde, fräsch rabarber, söta jordgubbar och friska blåbär var självklara huvudråvaror till denna somriga glassbonanza tillsammans med Dansukker. Vi hoppas att vi kunnat skapa massor av god inspiration inför den efterlängtade glassäsongen, säger Axel Roth, lagmedlem i svenska konditorlandslaget.

Annons

Dansukker och Konditorlandslagets 4 somriga glassar

Alla recept ger 1 liter glass.

GLASS-SANDWICH DE LUXE

Blåbärs- och cheesecakeglass i havrekakor och vit choklad-rippel. Glassen kan förberedas någon eller några dagar innan servering.

I Konditorlandslagets glass-sandwich de luxe hittar du en helt magisk blåbärs- och cheesecakeglass

Du behöver:

Blåbärs- och cheesecakeglass:

2 st gelatinblad
5 dl mjölk, 3% 1
3 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 tsk Dansukker Glykossirap
2 dl Crème Fraiche
165 g blåbär

Havrekakor:

1 1⁄2 dl vetemjöl
1⁄2 dl havregryn
1⁄2 tsk bikarbonat
60 g smör
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 stort ägg
1⁄2 tsk vitvinsvinäger

Garnering:

50 g vit choklad, smält

Gör så här:

  1. Blåbärs- och cheesecakeglass: Lägg gelatin i blöt i kallt vatten, ca 15 min.
  2. Mät upp mjölk, strösocker och glykossirap i en kastrull och värm till ca 80°C. Ta upp gelatinet ur vattnet och rör ner i mjölkblandningen. Dra av kastrullen från plattan. Väg upp blåbär och rör ner med crème fraiche i kastrullen.
  3. Kör glassen i glassmaskin till önskad konsistens. Frys glassen i form i ca 3 tim, alternativt över natten. När glassen är fryst, stansa ut 10 st runda puckar med en höjd på ca 2–3 cm
  4. Havrekakor: Sätt ugnen på 200°C. Mät upp vetemjöl, havregryn och bikarbonat i en skål. Ställ åt sidan.
  5. Vispa smör och socker fluffigt, addera ägg och vispa ihop till en jämn smet. Vänd ner de torra ingredienserna i smör- och ägg- blandningen och blanda. Tillsätt vinäger.
  6. Ställ smeten i kylen så att den hinner att stelna något, ca en timme. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
  7. Dela upp smeten i 20 st bollar. Lägg bollarna med lagom mellanrum på plåten. Baka sedan i mitten av ugnen i ca 8 min, tills kakorna får en gyllenbrun färg.

BRÄND GRÄDDGLASSTACO

Bränd gräddglass i knäckflarns-taco med kolasås.

Har du hört talas om något godare än bränd gräddglasstaco?

Du behöver:

Bränd gräddglass:

5 dl grädde 40%
1 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
8 äggulor (från medelstora ägg)
4 1/2 dl mjölk, 3%
2 msk Dansukker Glykossirap

Annons

Knäckflarns-taco:

1/2 dl hyvlad mandel
3 msk vetemjöl
45 g smör
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
3 msk vispgrädde
2 msk Dansukker Glykossirap

Kolasås:

120 g smör
1 krm salt
1 3/4 dl grädde
1/2 vaniljstång
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 msk Dansukker Glykossirap

Gör så här:

  1. Bränd gräddglass: Sätt ugnen på 200°C. Häll upp 5 dl grädde i en ugnsfast form och låt stå i ugnen i ca 60 min tills mängden grädde har halverats. Rör om i grädden ca var 10:e min.
  2. Mät upp strösocker och äggula i en bunke och vispa ihop lätt. Mät upp mjölk, ugnsbakad grädde och glykossirap i en kastrull. Koka upp mjölkblandningen och slå den över strösocker och äggula under omrörning.
  3. Vänd ner allt i kastrullen igen och värm glassbasen till 83°C, men gör det försiktigt, det får inte gå över 85°C.
  4. Kyl sedan ner glassbasen tills den är kylskåpskall och kör i glassmaskin till önskad konsistens. Häll upp glassen i en spritspåse och frys in.
  5. Knäckflarns-taco: Sätt ugnen på 170°C. Mät upp hyvlad mandel och vetemjöl i en bunke och ställ åt sidan. Mät upp smör, socker, grädde och glykossirap i en kastrull. Koka upp till 115°C. Vänd ner torra ingredienser i kastrullen och rör till en jämn smet. Låt svalna i kylen, ca en timme.
  6. Rulla 10 jämnstora bollar av smeten och lägg på plåt med bakplåts- papper. Se till att ha ordentligt mellanrum mellan bollarna. Grädda ca 10–12 min, eller tills flarnen är gyllenbruna.
  7. För att få tacoform på flarnet; Lägg en smal kavel eller pinnen i kaveln över t ex diskhon. Låt flarnen svalna något. Lyft flarnet försiktigt med en stekspade, lägg på kaveln så att det formas till ett tacoskal.
  8. Kolasås: Mät upp smör och salt. Ställ åt sidan. Mät upp grädde och vanilj i en kastrull och låt koka upp.
  9. I en annan kastrull (gärna en stor) mät upp strösocker och glykos. Koka till 185°C. När sockret har nått 185°C, dra av kastrullen från plattan. Tillsätt försiktigt den uppkokade grädden, lite i taget. Låt blandningen koka ytterligare i ca 5 min.
  10. Häll över kolasåsen i en bunke och kontaktplasta. Låt såsen svalna till 37°C. 13. Mixa i smöret och saltet. Ställ kolasåsen i kylen.

Montering:

Ta fram spritspåsen med glassen ca 20 min innan servering. Lägg kolasåsen i en spritspåse. Placera 10 tacoskal så att de står upp på ett fat. Spritsa i glassen i tacoskalen. Avsluta med att spritsa på kolasåsen. Servera gärna glasstacosen i tacohållare.

JORDGUBBSLYCKA

Jordgubbssorbet med färska jordgubbar och mynta.

Somrig sorbet av färska jordgubbar och mynta

Du behöver:

550 g jordgubbar plus 30 jordgubbar till servering
1 1/2 dl vatten
2 3/4 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 msk Dansukker Glykossirap
1 1/2 msk citronsaft
1 kruka mynta till servering

Gör så här:

  1. Skölj och rensa de 550 g jordgubbar som är till sorbeten.
  2. Mät upp vatten, strösocker och glykos- sirap i en kastrull. Värm sedan försiktigt, så att sockret löser sig. När sockret löst sig, vänd ner socker- blandningen i en mixer med jordgubbar och citronsaft.
  3. Mixa slätt, häll i glassmaskin och kör till önskad konsistens.
  4. Skölj och dela resterande 30 jordgubbar i fyra delar för garnering.

Montering:

Skopa upp 1 kula sorbet och dekorera med jordgubbar och mynta.

RABARBERDRÖM

Rabarbersorbet på kardemumma- och havrecrumble i rabarbercoulis. Görs med fördel dagen innan då denna rabarbercoulis ska stå kallt över natten.

Magisk rabarberdröm på en botten av kardemumma- och havrecrumble i rabarbercoulis

Du behöver:

Rabarbersorbet:

570 g rabarber
1 3/4 dl vatten
2 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 1/2 msk Dansukker Glykossirap
1 1/2 msk citronsaft

Annons

Rabarbercoulis (kan serveras varm eller kall):

1/2 citron, skivad
350 g rabarber
4 1/2 dl vatten
2 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker

Kardemumma-och havrecrumble:

125 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 msk kardemumma, malen
1 krm salt
Citronzest från 1/2 citron

Gör så här:

  1. Rabarbersorbet: Skölj rabarbern och ta bort botten och toppen. Dela rabarbern i ca 3 cm bitar. Gör gärna för både sorbet (560 g) och coulis (350 g som du lägger åt sidan) på samma gång.
  2. Mät upp vatten, strösocker och glykossirap i en kastrull. Tillsätt rabarber och sjud i ca 7–10 min, rabarbern ska bli mjuk. Blanda till sist i citronsaft.
  3. Kyl rabarberblandningen och kör den sedan till sorbet i glassmaskin. Spara i frysen.
  4. Rabarbercoulis: Lägg skivad citron och 350 g rabarber (enl. punkt 1 ovan) i en bunke.
  5. Koka upp vatten. Häll vattnet över rabarber och citron. Låt stå över natten.
  6. Sila av rabarber- och citronsaft i en bunke. Blanda ner strösocker i rabarberlagen och rör tills sockret har löst sig. Värm upp blandningen i en kastrull för snabbare upplösning.
  7. Kardemumma- och havrecrumble: Sätt ugnen på 170°C.
  8. Mät upp samtliga ingredienser i en bunke. Rör ihop till en jämn massa. Fördela på en plåt med bakplåtspapper. Baka i mitten av ugnen i ca 8 min, eller tills ”crumblet” har fått en gyllenbrun färg.
  9. Låt svalna och krossa till bitar.

Montering:

Värm såsen om så önskas. Lägg crumble i mitten av tallriken. Använd en varm matsked och skapa ett ”ägg” av sorbeten. Lägg sorbetägget på crumble. Häll coulis runt sorbeten på tallriken vid servering, eller servera såsen på sidan i en fin såskanna.

Tips! Om du inte har glassmaskin – ställ sorbetgrunden i frysen, ta ut och vispa med elvisp var 15:e min, till önskad konsistens.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons