3 somriga drinkar med bourbon

Beam Summerpunch. Foto: Mattias Nilsson

Bourbon är en utmärkt drinkingrediens, även på sommaren. Här är tre fräscha drinkar framtagna av Daniel ’Monstret’ Andersson från Yellow i Stockholm.
21 juni, 2018

1. Beam Summerpunch

Du behöver (till drygt 1 liter):

30 cl Jim Beam

10 cl fruktsockerlag

1 flaska prosecco

skurna frukter till garnering

Gör så här:

1. Sockerlag: Blanda uppskuren frukt (t.ex. blodapelsin, äpple, persika) som är på väg att bli gammal tillsammans med 100 g socker (för 10 drinkar), låt stå ett dygn. Häll på lika delar vatten som socker (1 dl per 100 g) och koka upp till sockret löst upp sig, ta ut frukten och släng. Kyl ned sockerlaget.

2. Fyll en kanna med is och skurna frukter.

3. Häll whiskeyn och sockerlag över is och toppa upp med en flaska prosecco. Rör om och servera.

2. Raspberry Shrub

Raspberry Shrub.

Raspberry Shrub. Foto: Mattias Nilsson

Du behöver:

40 ml Jim Beam

20 ml hallonshrub

Russchian Tonic

Gör så här:

1. Shrub för 5 drinkar: Koka 2 delar vatten, 2 delar socker, 1 del äppelcidervinäger, 1 del hallon. Sila och kyl sedan ned sockerlaget.

2. Häll whiskey och sockerlag över is.

3. Toppa upp med Russchian Tonic efter smak och rör om.

3. Jim Tonic

Jim Tonic.

Jim Tonic. Foto: Mattias Nilsson

Du behöver:

40 ml Jim Beam

30 ml pressad citron

20 ml bubbel-sockerlag med gurka

tonic

Gör så här:

1. Sockerlag: Häll champagne, cava eller prosecco (gärna den ouppdruckna från kvällen innan) i en behållare och låt stå i 24 h med skuren gurka i sig. Koka sedan upp med lika delar socker.

2. Garnera glaset med en gurkbit och/eller citronzest och is.

3. Häll whiskey, sockerlag och citronsaft över isen, toppa med tonic och rör om.