Grillad potatissallad med krämig senapsdressing

Testa grilla även potatissalladen på glöden.
Vad vore en grillkväll utan potatissallad?
4 portioner
1 kg sparrispotatis
Olivolja, till pensling
1 kruka dill
Salt och svartpeppar
Dressing:
2 dl crème fraiche
1 msk grovkornig senap
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 msk honung
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Skrubba potatisen och koka den i lättsaltat vatten i 10 minuter.
- Ta från värmen, låt dra i ytterligare 5 minuter och häll sedan av vattnet.
- Rör ihop crème fraichen med de två senapssporterna och vinäger i en skål. Smaka av med honung, salt och peppar.
- Dela potatisarna och pensla dem med olivolja på snittytan. Grilla dem på grillen så de får färg och blir spröda.
- Lägg upp dem på fat, ringla över dressing och strö över dill.
- Servera medan den fortfarande är varm.
Sesamkryddade grillspett med grön ärtsallad

Sesamkryddade grillspett.
Smakrika grillspett med asiatisk touch.
4 portioner
600 g kalvfilé eller vegetariskt protein, t ex pease
1/2 dl sweet chili-sås
1 msk sesamolja
2 tsk malen ingefära
2 tsk svarta sesamfrön
500 g sockerärter
4 salladslökar
300 g edamamebönor
Dressing:
4 tsk sweet chili-sås
2 msk limesaft
2 msk fisksås
1 msk sesamolja
Till servering:
Ärtskott
Gör så här:
- Banka ut köttet, skär i långa strimlor.
- Lägg det, eller vegetariska protein-strimlor i en marinad av chilisås, sesamolja och ingefära.
- Låt marinera minst 30 minuter, strö sedan över sesamfrön.
- Strimla sockerärterna på längden. Finstrimla salladslöken.
- Vispa ihop ingredienserna till dressingen, smaka av med salt och peppar.
- Vänd ner dressingen bland sockerärter, salladslök och edamamebönor.
- Trä köttet eller det vegetariska proteinet på spett, grilla 2 minuter på varje sida och servera med salladen och ärtskott.
Vit chokladblondie med grillad mango och glass

Grilla frukt till dessert och toppa på en chokladblondie.
Passa på att grilla lite frukt till dessert när glöden ändå är i gång. Vill du ha en ännu snabbare dessert använder du färdig sockerkaka.
4–6 personer
Vit chokladblondie:
150 g smör
150 g vit choklad
3 ägg
125 g socker
2 dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Ströbröd
Till servering:
1 mango
Olja, till pensling
3 passionsfrukter
1 liter vaniljglass
Ätbara örter eller blommor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Smält smöret och tillsätt hackad vit choklad, låt smälta.
- Vispa ägg och socker luftigt med elvisp. Rör ner mandelmjölet.
- Sikta ner vetemjöl och bakpulver tillsammans med smör- och chokladmassan.
- Häll upp smeten i en smord och bröad bakform och grädda kakan i cirka 25 minuter, den får gärna vara lite kladdig inuti. Låt svalna och ställ i kylen.
- Skala mangon och skär frukt- köttet i skivor. Pensla med olja och grilla dem hastigt på båda sidor.
- Dela passionsfrukterna och skrapa ur kärnorna i en skål.
- Skär kakan i bitar, lägg på grillad mango, en kula glass och fördela passionsfrukten över.
- Dekorera med ätbara örter eller blommor.
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Stine Christiansen, Inge Skovdal, Betina Hastoft
LÄS MER:
Så fixar du sommarens heta trend: pizza på grillen
Goda tillbehören till grillat – här är våra bästa tips
Sommarens hetaste grillmiddag – laga alla rätter på grillen