3 glödheta grillrecept du inte vill missa i sommar

Grillrecept

Tänd grillen och tillaga hela middagen på den. Här är tre glödheta grillrecept!
11 juli, 2020

Grillad potatissallad med krämig senapsdressing

Grillad potatissallad

Testa grilla även potatissalladen på glöden.

Vad vore en grillkväll utan potatissallad?

4 portioner

1 kg sparrispotatis

Olivolja, till pensling

1 kruka dill

Salt och svartpeppar

Dressing:

2 dl crème fraiche

1 msk grovkornig senap

1 tsk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

2 msk honung

Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Skrubba potatisen och koka den i lättsaltat vatten i 10 minuter.
  2. Ta från värmen, låt dra i ytterligare 5 minuter och häll sedan av vattnet.
  3. Rör ihop crème fraichen med de två senapssporterna och vinäger i en skål. Smaka av med honung, salt och peppar.
  4. Dela potatisarna och pensla dem med olivolja på snittytan. Grilla dem på grillen så de får färg och blir spröda.
  5. Lägg upp dem på fat, ringla över dressing och strö över dill.
  6. Servera medan den fortfarande är varm.

Sesamkryddade grillspett med grön ärtsallad

Recept grillspett

Sesamkryddade grillspett.

Smakrika grillspett med asiatisk touch.

4 portioner

600 g kalvfilé eller vegetariskt protein, t ex pease

1/2 dl sweet chili-sås

1 msk sesamolja

2 tsk malen ingefära

2 tsk svarta sesamfrön

500 g sockerärter

4 salladslökar

300 g edamamebönor

Dressing:

4 tsk sweet chili-sås

2 msk limesaft

2 msk fisksås

1 msk sesamolja

Till servering:

Ärtskott

Gör så här:

  1. Banka ut köttet, skär i långa strimlor.
  2. Lägg det, eller vegetariska protein-strimlor i en marinad av chilisås, sesamolja och ingefära.
  3. Låt marinera minst 30 minuter, strö sedan över sesamfrön.
  4. Strimla sockerärterna på längden. Finstrimla salladslöken.
  5. Vispa ihop ingredienserna till dressingen, smaka av med salt och peppar.
  6. Vänd ner dressingen bland sockerärter, salladslök och edamamebönor.
  7. Trä köttet eller det vegetariska proteinet på spett, grilla 2 minuter på varje sida och servera med salladen och ärtskott.

Vit chokladblondie med grillad mango och glass

Vit cokladblondie

Grilla frukt till dessert och toppa på en chokladblondie.

Passa på att grilla lite frukt till dessert när glöden ändå är i gång. Vill du ha en ännu snabbare dessert använder du färdig sockerkaka.

4–6 personer

Vit chokladblondie:

150 g smör

150 g vit choklad

3 ägg

125 g socker

2 dl mandelmjöl

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Ströbröd

Till servering:

1 mango

Olja, till pensling

3 passionsfrukter

1 liter vaniljglass

Ätbara örter eller blommor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret och tillsätt hackad vit choklad, låt smälta.
  3. Vispa ägg och socker luftigt med elvisp. Rör ner mandelmjölet.
  4. Sikta ner vetemjöl och bakpulver tillsammans med smör- och chokladmassan.
  5. Häll upp smeten i en smord och bröad bakform och grädda kakan i cirka 25 minuter, den får gärna vara lite kladdig inuti. Låt svalna och ställ i kylen.
  6. Skala mangon och skär frukt- köttet i skivor. Pensla med olja och grilla dem hastigt på båda sidor.
  7. Dela passionsfrukterna och skrapa ur kärnorna i en skål.
  8. Skär kakan i bitar, lägg på grillad mango, en kula glass och fördela passionsfrukten över.
  9. Dekorera med ätbara örter eller blommor.

 

Av: Gitte Heidi Rasmussen

Foto: Stine Christiansen, Inge Skovdal, Betina Hastoft

 

LÄS MER:

Så fixar du sommarens heta trend: pizza på grillen

Goda tillbehören till grillat – här är våra bästa tips

Sommarens hetaste grillmiddag – laga alla rätter på grillen

 

 

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: