Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Goda tillbehören till grillat – här är våra bästa tips

09 jun, 2020 
AvRedaktionen
Grilltillbehör
Att komma på vad man vill grilla är kanske inte så svårt. Vad man ska servera till är lite klurigare. Men här har du 
smakkompisar som du inte kan misslyckas med. Låt oss tipsa om grilltillbehören du inte kommer vilja vara utan i sommar!
Annons

Côte de bœuf med bönpommes

Om du ska äta en enda maxad biff den här sommaren, välj den här rätten och gärna en riktigt fin, hängmörad bit kött. Servera med frasiga bönpommes!

Grillat kött med frasig bönsallad.

4 portioner

800 g côte de bœuf (entrecôte med ben) delad i två bitar à 400 g

Kryddig rub

50 g salt

2 msk spiskummin

2 msk chiliflingor

2 msk torkad oregano

2 msk krossade hela svartpepparkorn

Bönpommes:

500 g frysta gröna bönor, typ haricots verts

3 msk olivolja

100 g riven parmesan

Salt och svartpeppar

Aioli:

½ citron

1 klyfta vitlök

2 dl god majonnäs (gärna nyslagen)

Annons

Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Blanda salt och alla kryddor i en skål. Massera biffarna grundligt med rub på bägge sidor.
  2. Grilla på direkt värme i 3–4 minuter på varje sida och därefter i ytterligare 20 minuter på indirekt värme. Vänd dem ett par gånger under tiden.
  3. Värm ugnen till 225°. Vänd de frysta bönorna i en skål med olja, parmesan, salt och peppar. Fördela i ett jämnt lager på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
  4. Stek i ugnen i 30–35 minuter tills bönorna fått lite färg och är spröda.
  5. Pressa saften ur citronen. Pressa eller riv ner vitlöken och blanda med majonnäs. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera till de grillade biffarna.

Laxspett med spenatpesto och couscoussallad

Noriblad sätter subtil smak på peston. Servera spetten med fluffig couscoussallad med milda smaker.

Grillade laxspett med couscoussallad.

4 portioner

800 g färsk laxfilé

1 zucchini

Spenatpesto med norialger:

100 g babyspenat

2 ark norialger

1 klyfta vitlök

1 dl vatten

2 msk olivolja

Salt och svartpeppar

1 citron, saften

Couscoussallad:

200 g couscous

3 dl kokande vatten

1 citron

2 msk olivolja

1 rödlök

50 g pinjenötter

100 g babyspenat

1 näve färsk basilika

1 zucchini

Gör så här:

  1. Mät upp couscous i en skål och häll kokande vatten över. Täck skålen med plastfolie och låt stå och dra i 10 minuter.
  2. Fluffa upp couscousen med en gaffel. Pressa saften ur citronen och blanda ner olja och citronsaft i couscousen.
  3. Skär rödlöken i tunna halvmåneformade skivor. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Skölj spenaten och hacka den och basilikabladen grovt.
  4. Vänd ihop rödlök, pinjenötter, spenat och basilika med couscousen. Skölj zucchinin och riv ner den i couscoussalladen.
  5. Skär laxen i 5×5 cm bitar. Skär zucchinin i tunna skivor på längden, använd gärna en osthyvel. Trä upp lax och zucchini på spett.
  6. Skölj spenaten och mixa till en pesto tillsammans med nori, vitlök, vatten, olja, salt och peppar. Tillsätt lite extra vatten om peston blir för tjock. Smaka av med citronsaft.
  7. Pensla laxspetten med spenatpesto på alla sidor och grilla i ca 2 minuter på varje sida.
  8. Servera gärna med resterande spenatpesto och couscoussallad till.

Grillad kyckling med sataysås och asiatisk sallad

Den supergoda såsen sätter fart och smak på kycklingen!

Annons
Grillad kycklingklubba med asiatisk sallad.

4 portioner

12 kycklinglår

Olivolja till stekning

Sataysås:

150 g jordnötssmör

165 ml kokosmjölk

½ dl fisksås

1 färsk röd chili till servering

Limeklyftor

Asiatisk sallad:

4 mindre eller 2 stora gurkor

1 knippe salladslök

1 färsk röd chili

50 g saltade jordnötter

1 knippe färsk koriander

Smaksatt ris:

4 dl basmatiris eller sushiris

½ dl risvinäger

1 msk salt

1 msk strösocker

Gör så här:

  1. Börja med att koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Rör ihop jordnötssmör, kokosmjölk och fisksås i en stor skål. Hacka chilin fint och blanda ner i såsen. Häll av 1 dl av såsen och spara fram till servering.
  3. Fördela resten av såsen över kycklinglåren. Vänd runt i en skål eller fryspåse så de täcks ordentligt av sås.
  4. Droppa lite olivolja över kycklinglåren och grilla i 8–10 minuter på varje sida, tills de fått fin färg och är genomstekta.
  5. Gör sedan salladen: Skiva gurkorna på längden. Skär salladslökarna i tunna skivor på diagonalen. Skiva chilin tunt och hacka jordnötter.
  6. Fördela gurkor, lök och chili på ett fat. Strö hackade jordnötter och korianderblad över.
  7. Blanda risvinäger med salt och socker och vänd ner i det kokta riset.
  8. Servera riset och salladen till kycklinglåren med sataysås.

Av: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons