Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Hållbara cocktails – 2 drinkrecept från restaurang NÓR

05 maj, 2025
Hållbara cocktails – 2 drinkrecept från restaurang NÓR
Sommarens drinkmeny på restaurang NÒR har fått två hållbara nyheter: signaturdrinken South 98 och Jardin du Sud som är en twist på klassiska mojiton. Så gör du dem själv!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Drinkar #5 - Fruktig sgroppino cocktail - med hallon sorbetBrand logo
Drinkar #5 - Fruktig sgroppino cocktail - med hallon sorbet

Kan man ta hållbarhetstänket hela vägen till drinken i glaset? Det är en fråga Clarion Hotel Stockholm jobbat med och svaret är ja. På restaurang NÒR har sommarens drinkmeny två nyheter: Jardin du Sud och bästsäljaren är South 98. Här används honung från egna bikupor, nyskördad mynta från örtträdgården på taket och NÓRs egna superjuice istället för citrusjuice.

– Att drinken är wow-god är alltid det viktigaste, men vi jobbar också hårt för att bidra till en hållbar utveckling och använder lokala råvaror, ofta går det hand i hand med att också smaka godare, säger Malin Edström, Bar & Restaurant Manager NÒR Södermalm, Clarion Hotel Stockholm.

Annons

3 steg till hållbarhet i glaset

1. Bikupor

Uppe på Clarion Hotel Stockholms tak jobbar ett par hundratusen bin för ökad mångfald genom pollinering och förser samtidigt Restaurang NÒR med honung till sina drinkar.

2. Härodlade örter

Den egna örtträdgården på takterrassen möjliggör för härodlade råvaror på menyn. I år blir det en storsatsning på mynta till sommarens drinknyhet Jardin du Sud.

3. Superjuice

Citrus har en stor miljöpåverkan och citrusjuice tappar snabbt i smak. Restaurang NÒR har nu börjat tillverka sin egen superjuice där skal från lime/citron kombineras med naturliga syror från äpple och citron. Superjuicen blir lika god i drinkarna och hotellet minskar sin citrusförbrukning dramatiskt till 8 lime (tidigare 45) och 2 citroner (tidigare 12) per liter juice.

Drinkrecept från restaurang NÒR

Jardin du Sud

Sommarens drinknyhet är en tolkning av den klassiska mojiton som du inte behöver muddla men ändå får en riktigt fräsch smak. Den skakas med nyskördad mynta från den egna örtträdgården på taket och finns på menyn från 15:e juni. Vill du inte vänta tills dess hittar du receptet här:

Annons
Jardin du Sud är en twist på klassiska mojito

Du behöver:

3 cl agitator chestnut reserve (mörk rom)
2 cl peach liqueur
3 cl lime (eller superjuice)
2 cl sockerlag
6 blad mynta
Sodavatten

Gör så här:

  1. Skaka alla ingredienser, utom sodavatten, med is. Sila upp i highball-glas med is.
  2. Toppa med sodavatten och garnera med myntakvist och torkad lime.
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmörBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmör

South 98

Bästsäljaren hos NÒR är en tolkning av Cosmopolitan som aldrig går ur tiden. Den görs med egenslungad honung samt NÒRs innovativa och klimatsmarta superjuice.

Annons
Restaurang NÒRs signaturdrink South 98

Du behöver:

3 cl vodka
2 cl cointreau
3 cl citron (eller superjuice)
4 cl tranbärsjuice
3 cl sockerlag med svartpeppar, rosmarin & honung
1 äggvita

Gör så här:

  1. Skaka alla ingredienser utan is. Tillsätt is och skaka igen.
  2. Sila upp i kort glas med is och garnera med maraschinokörsbär och rosmarin.
Annons