12 anledningar att äta mer choklad

12 anledningar att äta mer choklad

Att mörk choklad är nyttigt är ingen nyhet, men nu visar forskning att även mjölkchoklad är bra för hälsan. Enligt en ny brittisk studie, som pågått i 12 år och innefattat över 210 000 deltagare, har ett dagligt intag av choklad (max 100 gram) flera tidigare okända fördelar.
11 november, 2016
Choklad är inte bara gott, det är nyttigt också!

Choklad är inte bara gott, det är nyttigt också!

Här är 12 anledningar att äta mer choklad:

1. Friskare hjärta

100 gram choklad per dag minskar risken för hjärtinfarkt och stroke med 11 procent. Anledningen är antioxidanten flavonoid, som suger upp skadliga ämnen vilka annars orsakar hjärtsjukdomar.

2. Smartare hjärna

Choklad innehåller magnesium och koffein som är viktigt för hjärnans hälsa. Din vakenhet och koncentration förbättras, samtidigt som problemlösningsförmågan och minnet skärps.

3. Färre förkylningar

Antioxidanten fenol ger dig ett ökat immunförsvar och ämnet epikatekin befriar dig från hosta och förkylningar.

Läs även: Varm choklad är bättre än hostmedicin

4. Bättre kondition

I kombination med regelbunden motion höjer choklad din prestationsförmåga med 50 procent. Cirka 50 gram choklad per dag ger även en ökning av greppstyrkan i handen med 7 procent.

5. Lägre blodtryck

Den höga halten flavonoider i kakaon ökar mängden kväveoxid i blodet, vilket i sin tur vidgar blodkärlen och minskar blodtrycket.

6. Mindre stress

Enbart 40 gram choklad per dag räcker för att minska både stress och ångest. Choklad stimulerar dessutom produktionen av serotonin som får dig att känna lycka.

Läs även: Stressa av med chokladmeditation

7. Vackrare hud

Kakaons magiska skönhetseffekt beror på den stora mängden antioxidanter, som minskar hudskador orsakade av till exempel för mycket sol, föroreningar och alkohol.

8. Tjockare hår

Choklad främjar blodcirkulationen i hårbotten och ger dig tjockare hår. En inpackning i choklad gör torrt hår glänsande och lite kakaopulver i ditt balsam stärker hårkvaliteten.

9. Finare tänder

Det låter kanske otroligt, men choklad är faktiskt bra för tänderna. Orsaken är substansen teobromin, som sägs vara mer effektivt än fluor när det gäller att skydda tänderna mot erosion och förebygga karies.

10. Ökad matsmältning

Choklad innehåller massor av kostfibrer, som håller tarmväggarna rena och underlättar matsmältningen. Kakaon höjer även nivåerna av goda bakterier i din mage.

Läs även: Håll vikten med vin, ost och choklad

11. Hjälp mot cancer

I kampen mot cancer har chokladens flavonoider en kraftfull effekt. Personer som äter choklad löper en minskad risk att drabbas av alla typer av cancer, men framför allt lungcancer.

12. Förhöjd lust

När du äter choklad vidgas blodkärlen, vilket också händer när du blir attraherad. Ett dagligt intag av choklad ger högre sexlust och starkare känslor av åtrå.

Läs även: 10 snabba och goda choklad-idéer

Rocky Road är en favorit bland stora och små! Foto: Shutterstock

Rocky Road är en favorit bland stora och små! Foto: Shutterstock

Av: Margaretha Malmgren/Allas