10 trendiga mackor genom tiderna

Två trendiga mackor från 2000-talet.

Trender kommer och går, även när det gäller mackor. Pågen har tillsammans med matforskaren Richard Tellström blickat tillbaka på macktrenderna från 40-talet och fram till idag.
27 december, 2016

1940-tal:

Sirapslimpa med prickig korv och inlagda rödbetor

På 40-talet blir sirapslimpan populär tillsammans med fabriksgjorda charkuterier. Vi tyckte också om att klippa persilja, dill och krasse över smörgåsarna samt att lägga inlagd gurka och rödbetor ovanpå köttpålägget.

Sirapslimpa med prickig korv och inlagda rödbetor

Sirapslimpa med prickig korv och inlagda rödbetor.a

1950-tal:

Vitt bröd med ägg, kaviar och gräslök

Under 50-talet går industrin på högvarv och pålägg på tub blir genast ett omtyckt pålägg – gärna tillsammans med ägg. Pågen börjar baka Hönökakan som är ett sött bröd. Under detta årtionde blir Sverige blir känt för just söta bröd vilket är ett resultat av statens sockersubventionering.

Vitt bröd med ägg, kaviar och gräslök.

Vitt bröd med ägg, kaviar och gräslök.

1960-tal:

Pizzamacka med sardiner

Under 60-talet tycker det känns exotiskt att äta utländsk mat och pizzamackan slår igenom. Det är en macka för medelklassen och funkar bra på fredagskvällen framför tv:n. Hel- och halvfabrikat blir populärt och sardiner i tomatsås funkar bra att ha på pizza-mackan.

Pizzamacka med sardiner.

Pizzamacka med sardiner.

1970-tal, del 1:

Limpsmörgås med ost och apelsinmarmelad

På 70-talet får de flesta svenskar det bättre ekonomiskt och man sätter gärna en extra guldkant på vardagen. Men det fick inte bli för mycket av det goda utan man skulle samtidigt hålla igenom på både fett och socker som ansågs vara farligt. Det lanserades nya produkter med mindre socker i och en populär macka var limpsmörgåsen med ost och apelsinmarmelad med mindre socker i.

Limpsmörgås med ost och apelsinmarmelad.

Limpsmörgås med ost och apelsinmarmelad.

1970-tal, del 2:

Dagobert-mackan

Dagobert-mackan går tillbaka till seriefiguren Dagobert som gör jättelika smörgåsar med flera pålägg. I serietidningen är det dock 50-tal men denna macka fick de facto sitt namn på sjuttiotalet.

Dagobert-mackan.

Dagobert-mackan.

1980-tal:

Baguette med kalkon och paprika

1986 säljs den första butiksbakade baguetten på Åhléns i Stockholm och vi börjar influeras av det franska köket. Vi vill äta fettsnålt så lättmargarinet blir därför populärt.

Baguette med kalkon och paprika.

Baguette med kalkon och paprika.

1990-tal:

Ciabatta med pesto, mozzarella och soltorkade tomater

På 90-talet influeras vi av Medelhavet och Italien vilket innebär att vi äter italienska pålägg och bröd som ciabatta. Denna macka blir även vanlig på möten och konferenser där vi under 70- och 80-talet oftast serverades en ostmacka med ”svettig” gurka. Nu finns istället soltorkade tomater på allt.

Ciabatta med pesto, mozzarella och soltorkade tomater.

Ciabatta med pesto, mozzarella och soltorkade tomater.

2000-tal:

Ciabatta med salami och brie

Under 2000-talet äter vi mat på språng eller på café – allra helst en smörgås med salami och brie. Hälsotrender övergår från att äta fettsnålt till att handla om helhetshälsa.

Ciabatta med salami och brie.

Ciabatta med salami och brie.

2010-tal:

Surdegsmacka med pulled pork och picklad rödlök

Som en reaktion på det stressade samhället är trenden på 2010-talet att laga långsam mat och symbol för detta är surdegsbröd (som behöver jäsa länge) med pulled pork (som är ett långkok).

Till receptet >>

Surdegsmacka med pulled pork och picklad rödlök.

Surdegsmacka med pulled pork och picklad rödlök.

2016:

Avokadomacka med paprikahummus

Intresset för vegetarisk mat ökar. Vi ser mer grönsaker som pålägg men också fler bröd som bakas med grönsaker och rotfrukter i degen. Samtidigt nöjer oss inte längre med att kompromissa mellan njutbart och hälsosamt – vi vill ha båda och på samma gång. En tydlig symbol för trenden är avokadomackan.

Till receptet >>

Avokadomacka med paprikahummus.

Avokadomacka med paprikahummus.