10 mest populära vegetariska rätterna i Sverige

Här är de mest vegetariska rätterna.

Även om den vegetariska trenden funnits länge har även köttkonsumtionen fler år i rad ökat. Fram till förra året. Då vände även den. Och nu finns statistik på det populäraste vegetariska rätterna 2018.
22 april, 2018

Vi åt alltså mindre utav alla köttslag (utom lamm) och 26 % av svenskarna uppger i Food & Friends matrapport 2018 att de ska fortsätta minska sin konsumtion av nöt- och griskött. Trenden drivs framför allt av kvinnor, som också anser att äta vegetarisk kost är hälsosamt.

Soppa är bäst

Så, vad är det för vegetarisk kost som vi svenskar föredrar? Jo, grönsakssoppa och sallad är de två mest populära rätterna att laga när vi väljer vegetariskt. I Malmö är det dock, som väntat, falafel som ligger på första plats.

Vi fasar ut köttet

Vi väljer alltså inte att bli helvegetarianer eller veganer, utan byta ut några måltider i veckan till just vegetariska rätter. 52 % av Sveriges kvinnor uppger att de äter vegetariskt minst en gång i veckan. Bland männen är det bara 35 %. Andelen som äter vegetariskt i veckan är större i storstäderna och framför allt i Malmö.

Här är de 10 mest populära vegetariska rätterna i Sverige 2018:

1. Grönsakssoppa

2. Sallad

3. Vegetariska biffa

4. Falafel

5. Vegetarisk lasagne

6. Quorn

7. Andra grönsaksrätter

8. Pannkakor

9. Pasta med sås

10. Linsgryta

Läs mer:

28 restauranger alla vegetarianer och veganer borde testa

9 hyllade vegetariska restauranger att besöka i New York

Anja Forsnor: Borde vi inte fråga oss själva varför vi ens äter kött över huvudtaget?