Malin Eklund och Lisa Agerman: Så ramlade vi över vinet

13 jun, 2022 
AvElin Jonsson
Malin Eklund och Lisa Agerman om sitt vin
Malin Eklund och Lisa Agerman tar Los Angeles med storm, och nu ska de virvla in i Sverige – igen. Förra året lanserade de en cava i hemlandet, nu är det dags för rödvin.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se hur du löser 5 vanliga inredningsmissarBrand logo
Se hur du löser 5 vanliga inredningsmissar

Med Malin Eklund och Lisa Agermans Los Angeles-baserade vinvarumärke Un’sweet vill de ta fasta på vikten av produkter som är veganska, ekologiska och med en så låg sockerhalt som det bara går. Vinerna erbjuder även en tydlig innehållsförteckning, något de menar saknas på den amerikanska marknaden vad gäller både mat och dryck.

– Alltså det kan finnas 36 olika kemikalier i en produkt – utan att kunden blir informerad om detta! gör Lisa Agerman klart.

”Vi ramlade över vinet”

Malin Eklund och Lisa Agerman kommer från en bakgrund inom medie- pr- och modebranschen, och numera bor de i Los Angeles. Tanken var till en början att de skulle starta en pr-byrå ihop.

Annons

– Men så ramlade vi över vinet istället, skrattar Malin Eklund.

– Ja, och vin är så himla stort i LA, vin är typ heligt där. En religion, fyller Lisa Agerman i och fortsätter:

– Men samtidigt bryr sig inte folk vad som finns i vinet, säger hon och poängterar igen att många produkter saknar innehållsförteckning och att de amerikanska kunderna inte blir informerade om vad det är de stoppar i sig.

”Vi vill ruska om på den amerikanska vinmarknaden”

Och där i luckan föddes ideén till det sockerfria vinvarumärket Un’sweet.

– I Sverige är ju Systembolaget mycket bättre på sådant, men vi såg ju verkligen det stora hålet på den amerikanska marknaden, förklarar Lisa Agerman.

– Och utifrån en pr-vinkel, med min bakgrund på H&M och & other stories så tänkte jag och Malin att vi, två tjejer från media, mode och pr skulle komma in och ruska om lite, fortsätter hon.

Malin Eklund gör klart att deras viner är helt veganska och ekologiska:

Annons

– Haha, alltså vi har ju sett tjejer som är vegetarianer och veganer som sitter och sippar på viner som innehåller både det ena och det andra. Det finns ju till och med köttrester i vissa viner!

– Och då satt jag och Lisa liksom och fnissade, säger Malin Eklund.

”Det var inte populärt bland gubbarna”

Nu vill Malin Eklund och Lisa Agerman utmana de stora alkoholjättarna på den amerikanska marknaden. De menar att det är först på senare tid som man på allvar har börjat syna tillsatser och sockerhalter i viner eftersom vinindustrin i USA länge har arbetat enligt ”rätt så mossiga traditioner”.

– Vilket inte gynnar kunderna, och 90 procent av vinerna i utbudet ägs av fyra stora företag, så det är ju typ ett monopol där fast att dom säger att det inte är det. Så nu vill vi utmana gubbarna, berättar Malin Eklund.

– Att bli mer transparenta och sätta tydliga labels på produkterna – var inte populärt bland gubbarna. Men vi såg ju verkligen att här kunde vi fylla ett hål och följa en trend, fortsätter Eklund och poängterar att fölket i LA är väldigt hälsomedvetna och gillar hela tanken med att tydligt se vad man häller i sig.

Bästa tipsen för baksmälla

– Drick med måtta! säger Malin Eklund och Lisa Agerman fyller i:

– Alltså, det här får man väl knappt säga i Sverige. Men JAG blir mindre bakis när jag dricker vin med mindre sulfiter, och om det är ekologiskt och såklart med mindre socker!

Annons

– Mindre tillsatser helt enkelt, sen självklart också om man satsar på ett vin med lägre alkoholhalt. Och drick typ max två glas.

– Ja, och satsa på aw istället för en satsig middag, festa till lite mellan 17-21. I LA är den populäraste tiden att boka bord mellan typ 17-18, till skillnad från New York. Där gå alla och äter middag vid typ 21, säger Malin Eklund.

– I LA så middagar man tidigare, man tar också bilen och är inte ute så sent. Så det är också ett tips.

Tjejernas trendspaningar direkt från Los Angeles

Malin Eklund säger rakt ut: Drick cava! Det är mycket godare, cava är så mycket hetare. Och! Kom ihåg att det är okej att fråga om innehåll, smak och vem som producerat.

Lisa Agerman: Ja, jag känner att det är många som är lite pretto, och att folk blir livrädda för att göra fel. Att man måste vara en sommelier för att våga beställa något från vinlistan. Så fort vinmenyn kommer så låter man gärna någon annan beställa vin.

Annons

– JA! Det är så konstigt egentligen, det är inte så att jag låter någon annan bestämma vad jag ska äta när vi är ute. Men vad gäller vin så överlåter man gärna det till någon annan, fyller Malin Eklund i.

Lisa Agerman säger att de helt enkelt vill ta bort den här ”religionskänslan man har kring vin.”

– Trenden är helt enkelt att våga vara lite självsäker! Strunta i reglerna! Tänk lite som med mode. Förut var det ju verkligen en massa regler kring vad man skulle och inte skulle ha på sig. Men idag gör ju folk som dom vill. Jag hoppas verkligen att den trenden även spiller över till vin. Vill du ha is i ditt vinglas, ha is i ditt vinglas. Våga testa dig fram!

Här kan du köpa Un’sweets nya vin

Förra året släppte Un’sweet cavan Brut Nature Organic på den svenska marknaden, och i april släpptes rödvinet Italian Smooth Red. Båda flaskorna finns att beställa på Systembolagets hemsida.

malin eklund och lisa agermans vin. rödvin.
”Det är ju lite fult att säga det, men man ska inte skämmas. Det här rödvinet är väldigt lättdrucket!” avslutar Malin Eklund och Lisa Agerman sin ELLE-intervju.

Foto: Un´Sweet

Annons