Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Vetenskapliga sättet att spara mer pengar – så gör du!

01 nov, 2017 
AvMalin Karlberg
Denna metod ska underlätta sparandet.
Misslyckas du gång på gång med att få pengarna att räcka till sparande? Då kan det vara värt att testa den här metoden!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En anledning till att det är så svårt att spara pengar är att alla inkomster och utgifter inte följer samma tidsschema, hävdar den amerikanska hjärnforskaren Moran Cerf. Vi får till exempel i regel lön en gång i månaden, men betalar vissa räkningar månadsvis, andra kvartalsvis och somliga på årsbasis. Vidare så kanske vi handlar mat en gång i veckan, shoppar kläder inför varje ny säsong och äter lunch ute ett par gånger per vecka – medan vi spontanhandlar latte var och varannan dag.

Det finns ingen överblick över pengarna

Följden av detta blir att vi inte får någon överblick av hur mycket pengar vi faktiskt gör av med och vad vi har kvar att röra oss med. Moran Cerf rekommenderar därför att vi börjar leva efter en enhetlig finansiell tidslinje – eftersom forskning visat att våra hjärnor blir förvirrade av att anpassa sig efter flera olika typer av mätmetoder samtidigt. Därför bör du sammanställa alla dina intäkter och utlägg och hitta den tidslinje som passar dig bäst, berättar han för Business Insider.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Ett bra sätt att göra detta är att räkna ihop allt du drar in efter skatt varje månad, dra av totalsumman för dina månatliga räkningar (inklusive kvartalsräkningar delat på tre och årsavgifter delat på tolv, osv) och hur mycket du vill spara varje månad. För över sparpengarna till ett separat konto direkt när du får lön.

Summan som blir över fördelar du över månaden så att du får en veckopeng eller dagsbudget att förhålla dig till. Då vet du direkt om du har råd med den här utelunchen, reakjolen eller afterwork-drinken som annars skulle kunna spräcka din budget – och slipper ha slut på pengarna en vecka innan nästa lön.

Tanken med denna metod är baserad på hjärnforskning som visat att vi blir utmattade av alla beslut vi tvingas fatta varje dag – detta inkluderar även mängder av val kopplade till pengar. Istället för att debattera med dig själv kring huruvida du ska lägga pengar på den där nya handväskan eller snygga kappan vet du redan på förhand hur mycket pengar du har kvar att röra dig med.

Källa: Business Insider

Läs mer:

5 saker du lägger pengar på som hindrar dig från att bli rik

12 sätt att spara (smarta) pengar på bröllopet

 40 spartips som kickar igång sparandet redan i dag

Annons