Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

40 spartips som kickar igång sparandet redan i dag

05 aug, 2017 
Slut på både pengar och semester? Här är 40 sätt du kan spara pengar på – och du kan börja redan i dag!
Annons

Resor, nöjen och restaurangmat slukar snabbt hela semesterkassan och ibland lite till. Att börja spara från noll kan kännas både jobbigt och tråkigt, men det viktigaste är att du börjar. Uttrycket ”många bäckar små” må vara uttjatat, men det beror på att det stämmer.

Här följer våra bästa spartips för hur du sparar pengar – i dag, denna vecka, månad, det kommande halvåret och på längre sikt. Happy saving!

Spara redan i dag och i morgon:

1. Köp inte vatten på flaska – du har det gratis i din kran. Beroende av kolsyrat vatten? Gör ett större utlägg på en gång och köp en kolsyremaskin och gör vattnet själv. Då sparar du pengar på lång sikt.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

2. Betala dina fakturor redan i dag. Förseningsavgifter, räntor och avgifter på pappersfakturor och kreditkort slukar stora summor varje månad. När du väl är inne på nätbanken kan du samtidigt registrera dig för autogiro eller e-faktura för att inte missa återkommande fasta utgifter.

Annons

3. Köper du alltid kaffe på vägen till jobbet? Börja koka ditt kaffe hemma och ta med det i en mugg. Om du absolut måste köpa en kaffe ute bör du välja en kedja och hålla dig till den. Kafékedjor har ofta lojalitetsprogram som ger rabatt vid köp via deras app eller en gratis kaffe efter upprepade köptillfällen.

4. Rensa hemmet och förråden och lägg ut saker du inte använder i köp- och säljgrupper på Facebook, på Blocket eller Tradera. Du kan även ställa dig på en loppis eller låta Sellpy sälja dina kläder om du inte har tid eller lust att göra det själv.

5. Låna inte ut pengar och om du har gjort det – se till att din kompis faktiskt betalar tillbaka skulden.

6. Cykla eller promenera till jobbet istället för att åka kollektivt, åtminstone nu under sommarhalvåret från maj till september. Om du har längre väg till jobbet och vanligtvis åker bil kan du spara pengar genom att samåka eller åka kollektivt.

Annons

7. Sluta (eller dra åtminstone ner på) snus, tobak och alkohol. Prova en vit månad tillsammans med en kompis för att kunna peppa varandra.

8. Säg upp onödiga abonnemang som du inte använder dig av tillräckligt för att rättfärdiga utgiften. Kollar du en film i månaden på Netflix, men har det dyraste abonnemanget? Lyssnar du aldrig på ljudböcker fast du ”borde” göra det? Säg upp, pausa eller nedgradera dina konton redan i dag.

Spara denna vecka:

9. Börja med storkok och slopa uteluncherna på jobbet samt take away-middagen. Du kommer spara flera hundralappar på en vecka.

10. Skär ner på köttet. Testa en vegovecka eller att bara äta kött ett fåtal gånger i veckan. Din plånbok (och miljön!) kommer tacka dig.

11. Gör en inköpslista innan du går och handlar mat. Håll dig till den och laga mat smart. Om du köper ett kilo lax kanske du kan göra lax i ugn i dag och använda resterna till en god laxpasta i morgon? Matsvinn = slöseri av dina dyrbara pengar.

Annons

12. Storhandla det mesta på en gång och fyll på med färskvaror vid behov. Avstå impulsköp genom att alltid handla på mätt mage.

13. Börja dela! Kan du och sambon dela på ett familjekonto på Spotify om du inte vill använda gratisversionen? Se över om det finns andra abonnemang som ni kan dela på istället för att betala varsitt.

14. Behöver du både Netflix, HBO och Viaplay? Och som grädde på moset även betalkanaler på tv:n? Välj en betaltjänst, max två och prova om det fungerar för dig under minst ett par månaders tid. Mitt i en serie på en av tjänsterna? Anordna ett seriemaraton i helgen och säg upp abonnemanget när du sett klart serien.

15. Ta med en påse till matbutiken, på så vis sparar du minst fem kronor varje gång du handlar, beroende på vad plastpåsen kostar i just din butik. Om du handlar fyra gånger i veckan och köper en påse à fem kronor varje gång blir det minst 1 040 kronor på ett år – för plastpåsar.

Annons

16. Undvik frestelsen att shoppa. Fönstershoppa inte ”bara för att” och undvik att kika in på nätbutiker om du inte behöver något.

17. Ska du shoppa något i veckan trots att du inte borde spendera pengar? Kolla upp rabattkoder, cashback-sajter och om du kan få en rabattkod för att skriva upp dig på ett nyhetsbrev innan du handlar. Glöm inte heller att dubbelkolla frakt- och returavgifterna, är de dyra kan det vara värt att avstå ifall det är osäkert om du kommer vara nöjd med ditt köp.

18. Gör det till en vana att jämföra priser. Många produkter är billigare på nätet än i butik. För att hålla koll på de bästa matpriserna kan du använda appen Matpriskollen. Via Matsmart kan du även handla prisnedsatta produkter som närmar sig eller har passerat bäst-före-datum, men som fortfarande går att använda.

Spara denna månad:

19. Se över dina lån och försäkringar. Boka in ett möte med banken för att förhandla ner ränta, samla eller på annat sätt lägga om dina lån och försäkringar för att sänka kostnaderna för dig.

Annons

20. Se över ditt elavtal och jämför priser på nätet. Byt elavtal om du upptäcker att ditt nuvarande inte är förmånligt för dig och din konsumtion.

21. Pausa ditt gymkort när solen fortfarande skiner. Ge dig ut i joggingspåret och utnyttja ditt lokala utegym ända in i oktober eller så länge vädret tillåter.

22. Om du har svårt att hålla i lönen när den kommer in på kontot kan du införa ett köpstopp under en månads tid. Som en detox, fast för din plånbok och dina vanor. Köp inga kläder, prylar eller sminkprodukter under en månad för att få tid att se över ditt konsumtionsmönster.

23. Dra ner på elkonsumtionen. Släck lampor du inte behöver, byt till LED-lampor och tänd mysiga levande ljus under ljusa sommarkvällar. Dra även ner på värmen i elementen samt stäng av och dra ur sladdar till apparater som står i stand-by-läge under längre tid.

24. Köp inte på avbetalning. Du riskerar glömma bort att betala och dessutom tillkommer det ofta ränta och avgift som kan bli dyrt för dig.

Annons

25. Se över ditt mobilabonnemang. Hur mycket pratar du egentligen i telefon och hur många sms skickar du? Kan du sänka antalet minuter till förmån för mer surf? Kanske kan du även sänka mängden surf och utnyttja wifi i hemmet och på arbetsplatsen i större utsträckning istället?

26. Kör endast disk- och tvättmaskinerna när de är fulla. Tvätta kläder mer sällan, ibland kan en vädring räcka för dina jeans eller din klänning. Välj program som använder sparsamt med vatten och tänk även på din övriga vattenkonsumtion. Låt inte kranen stå på när du borstar tänderna eller diskar stekpannan.

27. Köp nytt som är begagnat. Många säljer knappt använda plagg för en billig peng och du kan även låna kläder eller anordna en klädbytarkväll med kompisar i samma storlek. För enstaka festtillfällen finns butiker som lånar ut kläder, exempelvis Filippa K.

28. Leta upp gratis (eller förmånlig) underhållning för dejten eller kompisträffen. Många museum har fritt inträde och samma gäller för parker, evenemang som är öppna för allmänheten och en del andra utomhusaktiviteter. Det behöver inte alltid bli en dyr middag, fika eller drink varje gång ni ska hitta på något.

Annons

Spara på ett halvår:

29. Planera din semesterresa i god tid för att spara pengar. Res gärna på udda datum och undvik de nationella loven samt helger då priset är som högst.

30. Om du pausade ditt gymkort över sommaren och hösten, tänk över om du verkligen utnyttjar det under vinterhalvåret. Är du sällan på gymmet och gör ensidiga övningar som egentligen går att göra hemma? Köp hantlar och andra mindre redskap och träna framför ett klipp på Youtube istället!

31. Gör det till en vana att en till två gånger om året se över dina fasta utgifter. Kan du omförhandla villkor, göra dig av med ett abonnemang eller byta tjänst till något förmånligare?

32. Fyll garderoben medvetet. Håll koll på vilka kläder du har och bygg upp en fungerande bas som du sedan kan krydda med några få inköp. Om plaggen du har i garderoben inte matchar varandra blir det lätt en ond cirkel av shopping.

33. Håll koll på reorna – men akta dig även för dem! När du har behov av något nytt är det bra att ha koll på reaperioder, cashback-sajter och rabattkoder för att spara pengar på ditt köp. Men akta dig för att frestas av erbjudanden som du egentligen inte behöver. Om du har svårt att motstå frestelsen när nyhetsbrevet med en rabattkod dimper ner i mejlkorgen (precis lagom till lönehelgen dessutom) är det bäst att avsluta prenumerationen.

Annons

Spara på längre sikt:

34. Gör en budget. Se över vilka utgifter du har i varje kategori (exempelvis bostad, transport, livsmedel, shopping och nöje, sparande) och gör en budget som är rimlig i förhållande till din inkomst. Glöm inte att prioritera sparandet.

35. Läs på om skattedeklarationen i tid innan det är dags. Håll koll på vilka avdrag du kan göra för att spara flera hundralappar varje år.

36. Undvik lån. Bolån är självfallet ett måste för de flesta människor, eftersom man sällan sitter på ett antal miljoner för att kunna köpa sin bostad helt med eget kapital. Men undvik konsumtionslån, spara istället tills du har råd med det du vill unna dig.

37. Amortera på ditt bostadslån. Ditt boende är en typ av sparande och på lång sikt kommer du kunna spara mer om du har amorterat ner lånen, bland annat eftersom du inte kommer påverkas i lika stor grad av räntehöjningar.

38. Sätt in dig i aktie- och fondsparande. Om du har pengar att avvara för ett sparande på längre sikt är aktier och fonder ett bra alternativ. Glöm dock inte att ha en buffert på ett sparkonto du kan komma åt ifall olyckan är framme.

Annons

39. Om ditt boende slukar en stor del av din inkomst kan det vara läge att se över om det går att flytta till ett billigare boende längre fram. Kanske kan du bo lite mindre om du fortfarande vill bo centralt eller så kanske du kan flytta längre bort från stadskärnan för att komma ner i pris?

40. Sätt upp sparmål. Det är lättare att bli sparsam om du har något att spara till och att se fram emot! Vad drömmer du om? En resa, en ny bostad, ett drömbröllop eller kanske att ha råd att skaffa ett till barn? Skriv upp dina mål och börja spara. När konsumtionshetsen är framme – påminn dig själv om dina mål och att du hellre har ett sommarhus om fem år än köper den där tröjan som du inte kommer gilla om sex månader.

Foto: Shutterstock

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons