Vanligaste bråket i jul – och knepen för att undvika det

Vanligaste bråket i jul – och knepen för att undvika det

Många förknippar julen med glädje, ro och tid för familjen – men verkligheten kan ofta se annorlunda ut. Bråkar ni också i juletider? Här är julens vanligaste bråk och knepen för att lyckas undvika det.
21 november, 2017

Julefrid, mys och snälla barn. Men alltid är julen inte lika härlig som den framställs i filmer, böcker och tv-serier. Många par och familjer bråkar om allt från hushållssysslor till vem som åt den sista goda chokladbiten i Aladdin-asken. Det vanligaste bråket handlar dock inte om julsysslorna, utan om ekonomi.

Flera studier har visat att ekonomi är ett av de vanligaste bråken bland par och även en vanlig orsak till skilsmässa. I december är det många som spenderar mer pengar än de brukar när såväl julklappar, julmat, pynt, resor hem till släkten, glögg och pepparkakor ska inhandlas.

Läs också: 6 saker du aldrig ska göra med dina pengar – trots att andra gör det

Bland amerikaner är det en av fem som säger sig bli stressade inför jul, medan 61 procent säger att utgifter under semestern skapar problem i förhållandet. Det visar en studie från The American Psychological Association.

Hur undviker man bråken då? Enligt brittiska Metro handlar pengabråken ofta om hur mycket pengar man ska lägga på julklapparna och en obalans i spenderandet.

Här är tre knep för att lösa pengabråken – innan de uppstår.

1. Spara i tid

Om det är stora utgifter som stressar och ligger till grund för bråken gäller det att börja spara i tid. Nu är det bara en dryg månad kvar till julen, men det går fortfarande att spara in några extra kronor genom ta med matlåda och kaffe hemifrån istället för att köpa det varje dag. Kanske går det även att tjäna in en extra slant genom att sälja något du inte längre har användning för?

2. Gör en inköpslista

Gör en detaljerad inköpslista för att inte glömma bort någon och på så vis slippa paniken i sista minuten. Vilka ska du handla till själv? Finns det någon du och din partner kan ge en gemensam julklapp till?

Läs också: 40 spartips som kickar igång sparandet redan i dag

3. Spendera lika och håll er budget

Sätt ett maxtak för hur mycket pengar du får lägga på varje person på din inköpslista. Se även till att du och din partner håller er till ungefär samma prisklass för att undvika bråk om att en av er spenderat betydligt mer än den andra. Om du är generös av dig ska du motstå suget att tänja på gränserna om du bestämt dig för en viss budget. Kom ihåg att det är omtanken som är viktigast, inte hur mycket pengar du spenderat.

Foto: IBL

Källa: Metro