Det här är digital blackface – och därför ska du inte använda det

Digital blackface – förklarat

Meghan Markle och prins Harrys intervju med Oprah Winfrey har skapat en debatt kring digital blackface, eller digitalt blackface på svenska. ELLE förklarar vad digitalt blackface egentligen är – och varför du inte ska använda det.
12 mars, 2021

Internet håller fortfarande på att återhämta sig från Meghan Markle och prins Harrys avslöjanden om den brittiska kungafamiljen i deras exklusiva intervju med Oprah Winfrey.

Även om fokus har varit på det numera avhoppade kungliga paret har även Oprah – och mer specifikt hennes reaktioner från intervjun – lyfts upp i både memes och inlägg i sociala medier. ”Vilken Oprah är du idag?” har blivit ett återkommande meme online där skärmbilder på Oprahs olika ansiktsuttryck från intervjun satts ihop. Hennes tv-kollega Jimmy Kimmel satte till och med ihop en video på bara Oprahs ansiktsuttryck från den omtalade intervjun. Men trenden har väckt kritik eftersom det anses vara digitalt blackface.

Det är digitalt blackface

Digital blackface är en term som skribenten Lauren Michele Jackson myntade för första gången i en artikel för Teen Vogue. Organisationen Slow Factory Foundation har också uppmärksammat fenomenet och definierar det som en trend där vita personer uttrycker sina känslor på internet via memes och GIF:ar på mörkhyade personer.

Skribenten Lauren Michele Jackson skrev i sin text att digitalt blackface är väldigt problematiskt eftersom det finns fördomar kring att mörkhyade personer skulle vara överdrivet känslosamma.

– Om det är något som internet älskar så är det att överdriva, och överrepresentationen av icke-vita människor i GIF:ar som beskriver vardagliga obetydliga kriser ökar fördomarna kring mörkhyades sätt att uttrycka känslor.

En kränkande karikatyr

Riana Elyse Anderson, som arbetar som professor på Michigans universitet, förklarade i en intervju med amerikanska tidningen Women's Health att ”digitalt blackface har sina rötter i tidiga tv-serier där vita skådespelare målade sina ansikten mörka och härmade kränkande karikatyriska beteenden för att underhålla en vit publik”.

– GIF:ar är lättsamma i sin natur, men eftersom det finns denna typen av historiska rötter så representerar de för vita personer en överdriven karikatyr istället för någon som kan vara en expert, en ledare eller någon att ta seriöst.