Tröttnar du alltid på dina kläder? Nu har forskarna en förklaring till varför det händer

Tröttnar du alltid på dina kläder? Nu har forskare en förklaring till problemet!

Brukar du känna att du aldrig har något att ta på dig trots att din garderob svämmar över av kläder? Du är långt ifrån ensam. Men forskare kan ha hittat en möjlig förklaring till problemet.
18 maj, 2018

En välfylld garderob med allt från basplagg till härliga färgklickar – men ändå känner du att du inte har någonting att ta på dig. Är det ett bekant scenario för dig? Då kan forskare ha en möjlig lösning på ditt problem.

En amerikansk studie menar nämligen att vi tröttnar snabbare på våra kläder om vi använder dem i flera olika sammanhang. Om du exempelvis använder en klänning både till jobbet, på semestern och när du går ut med dina vänner så löper du större risk att tröttna på plagget, än om du bara använder den på jobbet.

Studien publicerades i Journal of Marketing Research år 2015 och studieförfattarna är från University of Florida och Duke University. Forskarna genomförde flera studier med samma resultat och menar att vi ofta använder samma produkt för flera olika sammanhang och att vi då tenderar att tröttna på plagget, accessoaren eller prylen i fråga.

Forskarna tittade bland annat på hur användningen påverkade konsumenters åsikt om produkten. Att en produkt gick att variera på flera olika sätt, exempelvis ett par sneakers, fick konsumenter att känna att de inte använde produkten lika ofta jämfört med om den användes till något mer specifikt.

Saker som vi bara använder vid specifika tillfällen, exempelvis den där snygga sommarklänningen till den efterlängtade festen, tenderar vi alltså att gilla mer.

Om du tror att studiens resultat kan vara anledning till dina klädkriser kan det vara en idé att jobba efter kategorier inom din egen garderob och sortera kläder enligt jobb, semester, fest och plagg du har på dig på fritiden.

Källor: Eurekalert, Damernas värld 

Läs också:

Därför bär Mathilda Kahl samma kläder på jobbet – varje dag

11 misstag du ska se upp för när du shoppar