Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Oväntade och kreativa sätt att spara pengar

16 jan, 2023 
AvEmma Castman
Vad är ditt bästa spartips
Vad finns det för knep för att spara pengar? Här listar vi sju effektiva tips som ger extra klirr i kassan!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta stegBrand logo
Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta steg

Du vill skaffa kontroll över din ekonomi, men har svårt att komma fram till vilka handlingar som genererar bäst effekt… Ja, hur går man egentligen till väga för att spara pengar i tider som dessa?

Spana in listan nedan och ta del av oväntade och nytänkande knep som garanterat ger effekt i plånboken!

Tips på hur du sparar pengar

Håll koll på ditt konto

Till att börja med – kolla ditt bankkonto ofta, hur mycket det än tar emot! På så sätt tar du kontroll över situationen och får bättre inblick i var dina pengar faktiskt går. Behöver du verkligen beställa hämtmat tre gånger i veckan OCH köpa kaffe varje morgon på väg till jobbet? Njae tänkte väl det!

Annons

Gör egna gå bort-presenter

Istället för att ta med en flaska vin eller en bukett blommor när du ska iväg på middag är ett bra alternativt att göra egna gåvor. Personligt och inspirerande – samtidigt som det garanterat kommer att uppskattas av den som mottar presenten!

Hemmagjorda kakor paketerade i vackert cellofan eller en glasburk fylld med egenkomponerad ansiktsskrubb. På sociala medier finns en uppsjö av tips på roliga DIY-projekt att inspireras av.

Dela på böcker och tidningar

Har du och dina nära samma smak när det gäller till exempel böcker och tidningar? Låna av varandra istället för att köpa egna exemplar av allting. Enkelt, kul – och ekonomiskt!

Fokusera på livsmedel i säsong

Genom att planera din veckomatsedel utefter vilken säsong det är kan du spara väldigt mycket pengar. Råvaror som det finns hög tillgång på är nämligen betydligt billigare!

Glöm inte heller att spana i din lokala butiks reklamblad och planera dina inköp efter vad som är prisvärt just nu.

Annons

Rensa hemma och sälj av

Vi alla har något vi egentligen inte behöver hemma, från klädesplagg som inte används till skolböcker från tidigare kurser. Så, istället för att ha sådant som ligger och skräpar: Rensa ut och sälj av! Du blir av med onödiga prylar och frigör plats för annat – samtidigt som pengar kommer in på kontot.

Genom att inventera hemma är chansen dessutom stor att du får upp ögonen för sådant du glömt bort att du hade, vilket i sin tur kan leda till minskade utgifter.

Följ 30-dagarsregeln

Suktar du efter en pryl eller ett klädesplagg som du egentligen inte behöver? Vänta 30 dagar innan du slår till! Känner du fortfarande ett sug när den tiden har passerat kan det vara ok att spendera – men antagligen har du till och med glömt vad det var du ville köpa…

Sätt upp mål

Att våga drömma och att sätta upp mål är viktigt för att komma framåt. Så, konkretisera dina sparmål genom att skriva ner dem och starta ett sparande som är avsett för just de ändamålen. Från att betala av en kreditkortsskuld till att spara ihop till en resa – tänk fritt, inga drömmar är för små eller för stora.

Ps! Det finns flera roliga appar där du kan följa ditt sparande och bli extra sporrad.

Artikelinspiration: Greatist

Foto: TT

4 enkla knep - spara pengar på lunchlådanBrand logo
4 enkla knep - spara pengar på lunchlådan
Annons