Studie: Yngsta syskonet är roligast i familjen

Yngst i syskonskaran? Grattis! Då är det möjligt att du även är den roligaste.
21 september, 2017

Familjens yngsta är roliga och lättsamma, medan de äldre syskonen är mer ansvarsfulla, visar en brittisk undersökning från YouGov. 1783 vuxna britter ingick i studien som undersökte deltagarnas personlighetsdrag, skriver Independent.

Är du det minsta syskonet? Grattis!

Resultatet visade att 46 procent av de yngsta i familjen ansåg sig vara den roligaste i familjen. Enligt forskarna kan det bero på att den förstfödda tenderar att ta mer ansvar än sina yngre syskon. Hela 54 procent av de äldre syskonen kände sig mer ansvarsfulla jämfört med sina yngre syskon och många ansåg sig även mer organiserade.

De äldre syskonen ansåg sig även mer framgångsrika än sina roliga, yngre syskon. Forskarna tror dock att åldern även kan spela in i resultatet: ”Till en viss del kan ålder i sig vara anledningen till de olika karaktärsdragen, snarare än familjedynamiken. Äldre barn, som har haft mer tid i livet, är mer benägna att säga att de är mer framgångsrika än sina syskon.”

Summa summarum – det är rätt så bra att vara yngst (och roligast!), men det är inte dumt att vara bland de äldre i syskonskaran heller.

Foto: IBL

Läs mer:

13 anledningar till att din storasyster är den bästa presenten du har fått av dina föräldrar

Småsyskon är bättre bilförare än sina äldre syskon

Storasyskon är mer socialt kompetenta – och har större chans att bli chefer