Sting och Wayne Shorter tilldelas Polarpriset 2017 – så säger Twitter

Sting och Wayne Shorter tilldelas Polarpriset 2017 – så säger Twitter

"Bob Dylan vinner Nobelpriset, kommer inte. Sting vinner Polarpriset, kommer fyra gånger innan frukost." Här är årets Polarpristagare – och Twitters reaktioner.
07 februari, 2017

Den brittiske rocksångaren Sting, 65, tilldelas ett av årets Polarpris. Det andra priset tilldelas jazzsaxofonisten Wayne Shorter, 83, som har spelat med bland annat Miles Davies och Joni Mitchell. Det presenterades under en presskonferens i Stockholms stadshus under tisdagsmorgonen.

Sting, eller Gordon Sumner som han egentligen heter, gav oss låtar som Fields of Gold och Roxanne och var tidigare sångare i bandet The Police. Han har även engagerat sig i människorättsfrågor genom åren.

Juryns motivering (Sting):

”Sting växte upp i en skeppsbyggarstad i nordöstra England. Som barn gav sig hans tankar och drömmar ut på lika långa resor som stadens fartyg. Det inre och yttre resandet har även präglat hans muisk. Som medlem i trion The Police och därefter som soloartist har Sting aldrig slagit sig till ro och levt på gamla meriter, utan ankrat i fler musikaliska hamnar än kanske någon annan artist i sin generation. Som kompositör har Sting kombinerat klassiskt pophantverk med virtuost musikantskap och en öppenhet för alla genrer och all världens klanger. Sting är en sann världsmedborgare som även använt sin position som arenaartist till att outtröttligt göra insatser för mänskliga rättigheter.”

Juryns motivering (Wayne Shorter):

”För Wayne Shorter är musiken ett medel för att lära sig mer om alla aspekter av livet och universum. Han har själv träffande beskrivit sin gärning som ’drilling for wisdom’. Med sin saxofon är han en upptäcktsresande. Under en extraordinär karriär har han med sitt mod och sina visionära öron hela tiden sökt sig till de outforskade stigarna. Wayne Shorter har verkat inom epokgörande gruppkonstellationer som Art Blakey’s Jazz Messengers, Miles Davis Second Great Quintet och Weather Report. Han har spelat på flera album med Joni Mitchell. Som soloartist har han gjort album under sex decennier och skrivit ett antal av jazzhistoriens mest outslitliga kompositioner. Utan tonutforskaren Wayne Shorter hade den moderna musiken inte borrat lika djupt.”

På Twitter verkar de flesta vara överens om att det är berättigat att Wayne Shorter tilldelas priset, men när det kommer till Sting råder det delade meningar.

Förra året vann Max Martin och Cecilia Bartoli priset som innebär en miljon kronor vardera.

Lyssna på Stings Fields of Gold i klippet nedan.

Foto IBL