Allt om TikTok-trenden soft launch – så gör du din relation officiell på sociala medier

08 maj, 2023 
AvPenellope Ness
Allt om TikTok-trenden soft launch
Även om cuffing season har passerat och hot girl summer verkar göra en comeback, finns det självklart en del som precis träffat rätt person. Men det kanske känns för tidigt i förhållandet för att posta en bild på Instagram som skriker "här är min partner", som tur är så har TikTok lösningen! Trenden "soft launching" har tagit fart – här är allt du behöver veta om det populära fenomenet.
Annons
Här är de fem kärleksspråken
Här är de fem kärleksspråken

Året är 2011, du och din partner har precis bestämt att ni är ett par. Det plingar till och du ser att din partner har ändrat sin relationsstatus på Facebook från "singel" till "i ett förhållande" och taggat dig. Kommentarer och likes från vänner och familj väller in. Det är officiellt och tog bara en timme eller två.

Året är 2023 och du har exklusivt dejtat samma person i nästan fyra månader. Du skrollar igenom bilderna i ditt fotoalbum och hittar till slut den perfekta bilden. Ett middagsbord där man kan skymta en mystisk figur i bakgrunden och en okänd hand på bordet. Du väljer att posta den som en story på Instagram, något som bara varar i 24 timmar. Du taggar platsen, men inte personen. Och det är första gången du så mycket som hintar om att du dejtar någon – grattis, det är din första så kallade "soft launch"!

Annons

Vad betyder soft launch?

Att låta din partner göra sin Instagram-debut genom att posta en diskret bild på dem är vad TikTok kallar en ”soft launch” eller "mjuk lansering" på svenska. Bilden kan se ut hur som helst, och på TikTok finns det tusentals tips och idéer på hur man ska gå till väga. Det kan antingen vara en tillfällig Instagram-story eller, för en mindre diskret introduktion, kan du posta bilden i ditt flöde. Oavsett ska det vara en extremt subtil bild som gör din relationsstatus (relativt) tvetydig.

Soft launch innebär dessutom att du inte behöver rensa hela ditt Instagram-flöde på alla kärleksbilder om relationen skulle ta slut. Kan det här tyda på att vi tillhör en generation med commitment issues? Eventuellt.

lifestyle
6 nya dejtingfenomen du bör ha koll på – och undvika

Soft launch – en trend i Hollywood

Det är inte bara TikTok-användare som följer den populära trenden, några av Hollywoods största kändisar har också valt att soft launcha sina förhållanden. Bland annat Kourtney Kardashian som postade en bild med på två personer som håller hand, utan bildtext eller taggningar. Idag vet vi att den andra personen var Travis Barker. Supermodellen Bella Hadid gjorde något liknande när hon postade en diskret PDA-bild med en person som misstänktes vara hennes dåvarande dejt Marc Kalman.

Annons

Varför ska man välja en Soft launch?

Att välja mellan en soft launch eller hard launch (som är raka motsatsen) kanske inte är ett viktigt beslut för alla, men det går inte att undgå det faktum att sociala medier spelar stor en roll i mångas liv och relationer.

– Det kan vara bra att fokusera på att bygga något hälsosamt och långvarigt med sin partner, som inte behöver synas eller påverkas av sociala medier, säger dating- och relationsexperten Sarah Louise Ryan i en intervju med Refinery29.

Källa: Refinery29
Foto: Vincenzo Grillo/launchmetrics.com/spotlight, Instagram/@kourtneykardashian

Annons
Innehåller annonslänkar