Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Så reagerar världen på George Floyds död

01 jun, 2020 
Av
black lives matter
”Jag kan inte andas”, sa George Floyd strax innan han dog med en polis knä tryckt över sin nacke. Demonstrationer och upplopp har följt sedan dess. Vi har samlat reaktionerna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En vecka har gått sedan den obeväpnade George Floyd kämpade för att få luft under ett våldsamt polisingripande i Minneapolis, USA. Han påstods ha försökt betala med falska sedlar i en butik varpå polisen larmades till platsen. De handfängslade Floyd och tryckte ned honom mot asfalten intill polisbilen. En 17-åring filmade händelseförloppet där tittaren hör och ser tydligt hur Floyd ber om hjälp, och säger till poliserna att han inte kan andas. Senare samma dag dödförklaras 46-åringen.

Black Lives Matter fördömer 

George Floyd blev så brutalt behandlad på grund av sin hudfärg, säger Black Lives Matter-rörelsen som gått ut och fördömt händelsen. Samtidigt visar kändisar och medborgare världen över sitt stöd till Floyds anhöriga. Här är några av alla de starka uttrycken för sympati – och kraven på rättvisa just nu.

Demonstrationer världen över

En demonstrant har satt sig på knä framför kravallpolisen under fredagens protester i San Jose, Kalifornien.

Annons

Polisen i Coral Gables, Florida höll i helgen en frågestund inför demonstranterna innan de knäböjde tillsammans med dem för att be en bön.

Brittiska The Guardian har samlat bilder från London, New York, Minneapolis, Köpenhamn och många fler städer runt om i världen där människor protesterar mot polisens övervåld och behandling av svarta.

Annons
George Floyd graffiti i Berlin

I Mauerpark, Berlin har George Floyds porträtt målats på en graffitivägg tillsammans med citatet ”I Can’t Breathe/Jag kan inte andas”.

black lives matter I Indianapolis

En demonstrant får hjälp att tvätta bort tårgas från sina ögon under söndagens protester i Indianapolis, USA.

Annons
Black Lives Matter i London

I söndagens protester i London, Storbritanien deltog över 1 600 personer för att visa sitt stöd för Black Lives Matter.

black lives matter I Minneapolis

På söndagen greps minst 4 000 demonstranter runt om i USA. Här har polisen i Minneapolis beordrat en grupp att lägga sig på marken.

Annons

Kändisar reagerar på George Floyds död

Chrissy Teigen har lovat att betala borgen för de demonstranter som arresterades utanför Vita huset under Donald Trumps så kallade MAGA (Make America Great Again) Night på lördagen.

”Vi kan inte normalisera detta beteende”, säger Beyoncé i den videopost hon gjorde på lördagen. Stjärnan hänvisar även till ett upprop för rättvisa i fallet där endast en av fyra inblandade poliser har åtalats.

Annons

Rihanna frågar sig om inte dödstraff är en rättvist påföljd för de inblandade poliserna.”Magnituden av den förödelse, ilska, sorg som jag har känt har varit överväldigande milt sagt”.

 

Annons

USA:s tidigare First Lady Michelle Obama skriver i sitt Instagraminlägg att ”ras och rasism är en verklighet som så många av oss växer upp med och lär oss att bara hantera.” Hon postar konstverk på George Floyd, Breonna Taylor och Ahmaud Arbery som alla dödats av poliser.

Oprah Winfrey beskriver hur bilderna på polisens agerande är med henne dag och natt. Att Floyds namn inte får bli ytterligare en hashtag utan ett krav på rättvisa.

Foto: TT, Instagram

LÄS MER:

De bästa filmerna 2020 som baseras på en sann historia

Rihanna i stor intervju om barn, business och lika värde

Då fick kvinnor rösträtt i världens olika länder

Annons