Så lever du bäst ensam – och mår superbra

Så är du singel och lycklig.

Kan man vara singel och ändå lycklig? Säg hejdå till 1930-talet, hälsa på 2000-talet och skicka den frågan åt fanders. Så klart kan man det.
20 december, 2016

I en populär text som först publicerades i ELLEs printupplaga skriver supersingeln (och jättelyckliga) Sofia Hedström (som ibland inte alls är singel utan lycklig i en parrelation) om om att leva lyckligt ensam – med bättre lön, tajtare vänskaps-relationer och högre hjärnkapacitet. Läs hela den texten här >

För ELLE har Sofia listat hur du bäst lever ensam. Varsågod – sju tips som gör alla singlar lyckligare – och klokare.

1. Stå inte still i väntrummet

Singellivet är inget väntrum. Det är ditt liv. Renovera, res och gör allt som du vill göra.

2. Ha en sexmånadersregel

Ge vänner som försvinner spårlöst in i tvåsamheten sex månader. Mer förståelse för deras nya partners storhet behöver du inte ha och efter ett halvår är de bara osjysta om de inte har tid för dig.

3. Be inte om ursäkt

När någon säger att det är så konstigt att du är singel skulle du kunna säga samma sak om personens icke-existerande karriär eller fritid. Det vore dock lågt. Betydligt effektivare är att säga ”jag är nöjd och lever det liv jag vill leva”.

4. Du har ingen redovisningsplikt

Hur du känner för ditt singelskap just nu tar du med dina vänner, inte kolleger och bekanta. Ibland känner du dig misslyckad, ibland lyckligt lottad. Alla känslor är okej, men inte något du behöver bjuda på till alla som frågar.

5. Köp gåvor till dig själv

När det viftas med diamantringar i luften är det tjusigt att kontra med en Rolexklocka. Oavsett vilken statussymbol du vill satsa på så är det betydligt modernare att ha köpt den själv än att ha fått den av en man.

6. Fredagsmys

Du behöver inte gå ut varje kväll bara för att du är singel. Speciellt inte på fredagar när du är trött. Köp blommor, laga en riktigt god middag och njut av att kunna välja helt själv vad du vill se på tv.

7. Våga resonera familjepolitik med dig själv

Fundera över hur du vill ha det. Det finns möjligheter – sedan 1:a april 2016 har ensamstående kvinnor rätt till insemination i Sverige.

Av: Sofia Hedström och Lisa Arnell