Oväntade dealbreakern som var femte svensk har – men få pratar om
I dejtingvärlden pratar man ofta om dealbreakers som ytliga saker – till exempel längd, stjärntecken eller klädstil. Men en helt annan och kanske något oväntad dealbreaker har visat sig spela en större roll än många trott.
Här är dealbreakern som var femte svensk har
En ny Sifo-undersökning från Familjens Jurist visar att många svenskar ser äktenskapsförord som en dealbreaker i kärleksrelationer.
Statistik visar: Så tycker svenskarna om äktenskapsförord
Nästan var femte svensk (17 procent) uppger att det skulle vara ett avgörande hinder om deras partner inte vill – eller inte accepterar att skriva äktenskapsförord. Större andel bland kvinnor (19 procent) än män (15 procent). Bland dem som tidigare separerat eller skiljt sig är siffran ännu högre med hela 28 procent.
Prata ekonomi i en relation
Att prata om juridik och ekonomi i en relation kan kännas långt ifrån romantiskt, men för många är det en avgörande fråga.
– Alla som varit med om en separation eller skilsmässa vet att det kan komma fram sidor både hos en själv och ens tidigare partner, som man inte tidigare sett. Just därför är det inte förvånande att så många som har separerat hör varningsklockor om deras partner inte vill skriva äktenskapsförord. Därför råder jag alltid par att prata om praktiska frågor förebyggande även om det kan kännas oromantiskt. I vissa fall kan äktenskapsförord vara en bra lösning, även om det naturligtvis inte passar alla giftermål, säger Pierre Kryhl, senior jurist på Familjens Jurist.
Så fungerar äktenskapsförord
Många missförstår hur äktenskapsförord fungerar. En vanlig uppfattning är att allt delas lika vid skilsmässa, vilket inte alltid stämmer. Men utan ett äktenskapsförord kan lagen ändå ge den ena partnern rätt till halva värdet av tillgångarna.
– Många förknippar äktenskapsförord med amerikanska filmer där rika personer skyddar sina miljoner från giriga partners, men i verkligheten handlar det om något helt annat. Det kan vara ett sätt för vanliga par att skapa trygghet och undvika onödiga konflikter. Vissa tillgångar, som arv, gåvor eller sådant som reglerats i testamente kan redan vara enskild egendom och utanför en bodelning. För mycket annat krävs dock ett äktenskapsförord. Till exempel om den ena partnern äger en sommarstuga som funnits i släkten i generationer eller om en av parterna har företag tillsammans med någon annan och vill försäkra sig om att det hålls separat vid en eventuell skilsmässa, förklarar Pierre.
Att skriva äktenskapsförord är alltså inte bara något för rika och kändisar. Det kan vara en klok försäkring även för helt vanliga par.
Juristens tips: Då ska man skriva äktenskapsförord
Här är tre vanliga situationer då det kan vara extra viktigt att tänka igenom och diskutera ett äktenskapsförord:
Om man har olika inkomst eller äger olika mycket
Har ni ojämn inkomst eller olika mycket tillgångar – som till exempel tjänstepension – kan ett äktenskapsförord tydliggöra vad som ska delas och skapa trygghet för båda.
Barn från tidigare relationer
Ett äktenskapsförord kan skydda barns framtida arv och minska risken för familjekonflikter om tillgångar som en sommarstuga eller gåvor.
Om någon har ett företag
Ett företag kan annars ingå i bodelningen. Med ett äktenskapsförord skyddas det från att delas vid skilsmässa – något som även kan påverka andra delägare.