Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Nytt vaccin gör det möjligt för allergiker att ha katt

20 aug, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Nytt vaccin mot kattallergi
Nu kan ett nytt vaccin göra det möjligt även för dig som är kattallergiker att ha katt hemma. Och vaccinet är inte till dig, utan till katten.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Dags för alla kattsugna kattallergiker att jubla! Nu har forskare nämligen tagit fram ett vaccin som skulle kunna göra det möjligt även för alla nysande och snorande allergiker att ha en gosig katt hemma.

Att vara allergisk mot katter är långt ifrån ovanligt. Ungefär tio procent av alla i västvärlden lider av kattallergi. Nu är det ju inte själva katten man är allergisk mot, utan ett protein som katten utsöndrar i sin saliv och via talgkörtlarna.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Det elaka proteinet heter Fel D1 och finns i flera av de allergener som man kan reagera på.

Grejen med det nya vaccinet är att det inte ska användas av oss människor, utan ges till katten. Vaccinet bildar sedan antikroppar som attackerar proteinet Fel D1 och gör helt enkelt att katten blir en icke-allergen version av sig själv.

Många katter skulle kunna få stanna i sina hem

Vaccinet som heter Hypopet har testats på katter och testerna visar att vaccinet har önskad effekt och gör katterna mindre allergena. Testerna visar också att vaccinet inte är skadligt för katterna.

Annons

Exakt vad proteinet Fel D1 gör vet man inte i dag, men någon funktion borde det naturligtvis ha eftersom evolutionen har jobbat fram det. Det var därför viktigt att se att katterna inte verkade ta skada av att inte längre producera det.

”Både människor och katter kan dra nytta av den här behandlingen eftersom det minskar risken för att allergiska kattägare ska utveckla kroniska besvär som astma, utan istället slippa vara allergiska. Det gör att katterna kan stanna i sina hem och slippa lämnas bort”, skriver forskarna i sin rapport.

Allergi hos ägare eller närstående är den vanligaste orsaken till att katter lämnas bort. Den som är allergisk och ändå inte kan tänka sig att leva utan en katt skulle med den nya vaccinet slippa att ta höga doser av antihistaminer för att komma runt problemet, vilket tidigare har varit den enda lösningen.

Du som människa slutar alltså inte vara allergisk mot katter i allmänhet, bara din egen, vaccinerade pälsboll.

När det går att få tag i vaccinet är inte klart än, ni som längtar efter katt får hålla ut ett tag till.

Foto: Unsplash
Källa: The Journal of Allergy and Clinical Immunology

 

Läs mer:

Sveriges första kattkafé – vi har varit där

5 starka hälsofördelar med att ha ett husdjur

Pratar du med ditt husdjur? Grattis! Det betyder att du är intelligent

Annons