Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Ny forskning: Därför passar ditt namn med ditt utseende

13 aug, 2018 
AvMalin Ny
Därför kan vi gissa vad andra heter.
Alltid fått höra att du ser ut att heta ditt eget namn – eller något annat? Enligt forskning finns det en anledning till att vi till slut blir våra namn, och att vissa namn passar oss bättre än andra.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Har du någonsin fått höra att du ser ut att heta ditt eget namn, eller att du mer ser ut som en Anna eller Jenny? Enligt en studie, publicerad i Journal of Personality and Social Psychology, är våra namn mer sammankopplade till vår identitet än vad vi kanske kan tro.

Forskarna, en blandning av franska, amerikanska och israeliska sådana, genomförde åtta experiment som visade att människor överlag är väldigt bra på att gissa rätt på vilket namn som tillhör en viss person. Deltagarna gissade rätt på namn hela 35 procent av gångerna.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Ett av experimenten visade att personer från samma land var bättre på att gissa rätt på varandras namn – israeler var till exempel skickligare på att namnbestämma andra israeler, och samma tendens kunde ses hos de franska deltagarna. Däremot var det svårare att gissa rätt när en person kom från ett annat land, israelerna hade till exempel ingen aning om hur en ”Pierre” såg ut.

Annons

Detta är vad som avgör vad du heter

I ett av de andra experimenten tränade forskarna en dator i att försöka hitta likheter i tusentals ansikten av folk med samma namn. Algoritmen visade att personer med samma namn tenderade att ha liknande drag kring ögon och läppar. Baserat på den infon kunde roboten sedan matcha ett ansikte med rätt namn i 60 procent av fallen när den fick välja mellan två olika alternativ.

Hur det kommer sig att vi kan avgöra vad en främmande person heter, bara genom att titta på ansiktet, tror forskarna beror på att vi till slut blir vad vi heter – medvetet eller inte. En person som heter Sara förväntas se ut på ett visst sätt och kommer till slut att utveckla drag som stämmer överens med den bilden, med andra ord. Samma sak gäller för alla andra namn – från Urban och Sebastian till Linda och Elin.

— Det förnamn vi får är vår allra första sociala märkning. Alla namn associeras med karaktärsdrag, beteenden och en look, och det innebär att vi inom ett samhälle har en liknande bild av vilken typ av utseende som associeras med ett visst namn. De förväntningarna manifesterar sig till slut i hur våra ansikten ser ut, skriver forskarteamet i ett uttalade.

Källa: Thecut.com Foto: IBL

Läs mer:

Här är de vanligaste valpnamnen 2018

Behöver du namninspo? Här är 12 fina fornnordiska namn att inspireras av

Inspiration till barnnamnet: Här är 29 supernamn från tv-serierna du älskade som barn

Annons