Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Nobelpriset i litteratur 2020: Allt om vinnaren Louise Glück

08 okt, 2020 
AvStina Dahlgren
Louise Glück har tilldelats Nobelpriset i litteratur 2020. Men vem är hon egentligen? Och vad har hon skrivit för verk? Här är allt du behöver veta om årets Nobelpristagare.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

På torsdagen tillkännagavs vem som får årets Nobelpris i litteratur. Klockan 13.00 samlades media i Börshuset, Stockholm, för att höra Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Alm presentera årets pristagare. Nobelpriset i litteratur 2020 går till den amerikanska poeten Louise Glück.

”För hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell”, lyder motiveringen.

Vad har Louise Glück skrivit?

Som så många gånger förr är pristagaren något okänd för allmänheten, men inte desto mindre etablerad inom just litteraturen. Louise Glück debuterade redan 1968, men det skulle dröja ytterligare några år innan hon slog igenom stort.

Under 80- och 90-talet uppmärksammades och hyllades hon för sin rena och klara stil inom poesin. Den är lätt att förstå och tillgänglig för alla, även de som inte är insatta i litteratur eller poesi. Sammanlagt har hon gett ut tolv diktsamlingar och två essäsamlingar med poesi.

Annons

– Allt kännetecknas av en stark vilja att komma till klarhet. Barndom, de nära relationerna till föräldrar och syskon, är en motivkrets som aldrig har lämnat henne i fred, säger Nobelkommitténs ordförande Anders Olsson till Svenska Dagbladet.

Han beskriver Louise Glück som en av de mest framträdande lyrikerna i den amerikanska samtidslitteraturen. Titlar som Vild iris, Ararat och Averno finns alla tolkade även på svenska.

Vild iris, Ararat och Averno.

Vilka andra priser har Louise Glück vunnit?

Hon blir den sextonde kvinnan i historien som får Nobelpriset i litteratur, men det är inte första gången Louise Glück belönas för sin insats inom litteraturen. 1993 mottog hon Pulitzerpriset i poesi för just Vild iris, och 2014 vann hon National Book Award – en av USA:s mest prestigefyllda litterära priser.

2015 tilldelades Louise Glück en hedersmedalj av dåvarande president Barack Obama.

Tidigare i år tilldelades hon även Tranströmerpriset, men på grund av corona ställdes prisutdelningen in.

Annons

Fick anorexi som tonåring

Hon föddes i New York 1943 och växte upp på Long Island. Hon är den äldsta av familjens två döttrar, och eftersom skrivande var ett stort intresse i familjen började Louise Glück redan i tidig ålder att få upp ögonen för böcker och poesi.

Under tonåren fick hon ätstörningen anorexi och det skulle dröja många år innan hon till sist blev helt frisk. Många menar att de mörka åren går att urskilja i hennes texter och att det har påverkat hennes sätt att skriva. På grund av sjukdomen tvingades hon avsluta sina studier på gymnasiet, men trots det kunde hon senare göra sig en karriär som akademiker och som lärare i poesi på olika institutioner.

Äktenskap, barn och skilsmässor

Louise Glück gifte sig första gången 1967 med Charles Hertz, men paret skilde sig bara ett år senare.

Senare träffade hon författaren John Dranow som hon fick en son ihop med. De gifte sig när sonen var fyra år gammal men även det äktenskapet slutade i skilsmässa.

I dag bor hon i Massachusetts, USA, där hon är adjungerad professor i engelska vid Yale University. Hon sägs inte vara ett fan av att stå i rampljuset utan lever ett lugnt och tillbakadraget liv.

Foto: TT, Youtube, Lannan Foundation

LÄS MER:

Årets nobelpristagare i litteratur 2020 är Louise Glück

7 kvinnliga pionjärer som alla borde känna till

Nobelklänningarna från 1999 som är lika trendiga då som nu

Annons